Democratie voor realisten: we kiezen politici op identiteit, niet op inhoud

Een nieuwe aflevering van De Rudi & Freddie Show! We bespreken een koud, onsentimenteel boek over de electorale democratie, en de afschaffing van de slavernij in het Verenigd Koninkrijk.

Luisteraars! Een nieuw jaar, een nieuwe podcast. Dit keer hebben we het over een simpele vraag: hoe functioneert onze democratie? En dan niet zoals ze je bij maatschappijleer vertellen, maar hoe werkt het écht?

Kiezen wij de politici die passen bij onze opvattingen, of werkt het heel anders? Hebben de meeste mensen überhaupt wel opvattingen over de meeste politieke kwesties? En als ‘het volk’ veel minder invloed heeft dan we denken, wat zijn dan de implicaties voor mensen die de wereld willen veranderen?

Jesse bespreekt het fascinerende boek Democracy for Realists, waarin twee politicologen een nogal ontnuchterende theorie uit de doeken doen over hoe ons democratische bestel daadwerkelijk functioneert. Rutger borduurt voort op dit verhaal door te vertellen over wat hij in de afgelopen maanden heeft gelezen over de afschaffing van de slavernij. De geschiedenis van het abolitionisme blijkt namelijk ook een heel merkwaardige geschiedenis, waarin de juiste dingen voortdurend gebeuren om de verkeerde redenen.

Leesvoer bij deze aflevering:

Als altijd zijn wij bereikbaar op rudienfreddieshow@decorrespondent.nl voor al jullie vragen en opmerkingen!

Lees ook: