Luisteraars! Een nieuw jaar, een nieuwe podcast. Dit keer hebben we het over een simpele vraag: hoe functioneert onze democratie? En dan niet zoals ze je bij maatschappijleer vertellen, maar hoe werkt het écht?

Kiezen wij de politici die passen bij onze opvattingen, of werkt het heel anders? Hebben de meeste mensen überhaupt wel opvattingen over de meeste politieke kwesties? En als ‘het volk’ veel minder invloed heeft dan we denken, wat zijn dan de implicaties voor mensen die de wereld willen veranderen?

Jesse bespreekt het fascinerende boek Democracy for Realists, waarin twee politicologen een nogal ontnuchterende theorie uit de doeken doen over hoe ons democratische bestel daadwerkelijk functioneert. Rutger borduurt voort op dit verhaal door te vertellen over wat hij in de afgelopen maanden heeft gelezen over de afschaffing van de slavernij. De geschiedenis van het abolitionisme blijkt namelijk ook een heel merkwaardige geschiedenis, waarin de juiste dingen voortdurend gebeuren om de verkeerde redenen.

Leesvoer bij deze aflevering:

  • Jesse heeft zich tijdens de feestdagen verdiept in het boek van Christopher H. Achen en Larry M. Bartels.
  • Ook relevant: het boek van Gabriel S. Lenz. Kiezen we eerst de inhoud en dan de politicus, of eerst de politicus en dan de inhoud?
  • We hebben het ook over een onderzoek van het Sentience Institute waaruit naar voren kwam dat ongeveer de helft van de Amerikanen vindt dat slachthuizen afgeschaft moeten worden, maar er wel veel minder vegetariërs zijn dan je op basis van dit gegeven zou denken:
  • Verder noemden we de economische analyse van de verkiezingsprogramma’s van het CPB:
  • Rutger had het ook nog even over de boekentip die hij eind vorig jaar deelde: van Adam Hochschild, en het boek van Christopher Leslie Brown.

Als altijd zijn wij bereikbaar op rudienfreddieshow@decorrespondent.nl voor al jullie vragen en opmerkingen!

Lees ook:

Zuivel is ernstig dierenleed. Van de rechter mag je dat niet zeggen, maar sue me Waar zijn de ridders van het vrije woord als je ze nodig hebt?

Ik heb het over de zaak die de stichting Dier&Recht dinsdag verloor bij het gerechtshof van Amsterdam. Een zaak die vooralsnog weinig media-aandacht kreeg – ook al gebeurde hier iets ongelofelijks.
Lees de column van Rutger