Hoelang blijven we die etentjes nog uitstellen? Een ode aan de vriendschap Van je vrienden moet je het hebben, en hoe ouder je wordt, hoe meer dat waar is. Je ouders overlijden, je kinderen – als je ze al hebt – gaan het huis uit en vier op de tien huwelijken eindigen in een scheiding, maar vrienden heb je voor altijd. Althans, dat is de theorie: in de praktijk, observeert Jennifer Senior in dit prachtige essay, is het nog helemaal niet zo eenvoudig om vrienden voor het leven te zijn. In tegenstelling tot een huwelijk of een familieband is een vriendschap gebaseerd op vrijwilligheid: er komt geen contract bij kijken, geen vooronderstelde loyaliteit. Dat maakt vriendschap uniek en plezierig, maar ook kwetsbaar: als een van de twee er geen zin meer in heeft of er geen moeite meer voor doet, houdt de vriendschap op te bestaan. En met het klimmen der jaren ligt verwaarlozing op de loer: je denkt dat het ‘heus wel goed zit’ met die vriendschap, dat je dat ene etentje of telefoontje heus nóg wel een keer kan uitstellen. Gevolg: juist wanneer je je vrienden het hardst nodig hebt, kom je erachter dat je iets voor lief hebt genomen wat helemaal niet vanzelfsprekend is. (Lynn Berger, correspondent Zorgzaamheid) The Atlantic: ‘It’s Your Friends Who Break Your Heart’ (Leestijd: 40 minuten)
De gesloten wereld van politie-infiltranten en undercoveroperaties De ‘Mr. Big’-methode is voor de politie een laatste redmiddel wanneer rechercheurs geen andere manier zien om een misdrijf op te lossen. Bij deze methode worden undercoveragenten ingezet en infiltreren zij in het leven van een verdachte, met het doel hem of haar uiteindelijk een bekentenis te laten afleggen. ‘De waarheid achterhalen’, zo omschrijven twee hoge politieofficieren het. In deze podcast neemt Volkskrant-journalist Elsbeth Stoker je mee in de wereld van undercoveroperaties en (valse) bekentenissen, en laat ze je achter vol ongeloof en verbijstering. (Niek Vermeer, hr-adviseur) De Volkskrant: ‘Grijs gebied’ (Luistertijd: 5 afleveringen van gemiddeld 25 minuten)
Deze vogel geeft inspanning een nieuwe definitie Soms zie je pas wat je zelf hebt als je het bij anderen ziet. Grutto’s. Lees dit prachtige stuk over de mysterieuze rode grutto’s van de Amerika’s. Hoe ze het flikken, bijvoorbeeld, om van Alaska naar het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika te vliegen. Een week lang, ononderbroken, zonder eten en drinken, continu bijna dubbel zo veel inspanning verrichtend als een racende wielrenner. Fysioloog Christopher Guglielmo onderzoekt hoe dat kan, en snapt het nog steeds niet. Hij heeft er geen ander woord voor dan ‘superkracht’. (Thomas Oudman, correspondent Voedsel) Smithsonian Magazine: ‘This Wonder Bird Flies Thousands of Miles, Non-Stop, as Part of an Epic Migration’ (Leestijd: 25 minuten)
De traan als cultureel symbool en sociologisch fenomeen Huilen is de rauwste uiting van emotie. Een traan lokt oneindig uiteenlopende reacties uit: medelijden, schaamte, leedvermaak, ongemak, nieuwsgierigheid. Het zichtbaarste menselijke vertoon van verdriet en verlies is een garantie voor geladen herinneringen – aan films (Schindler’s List, The Green Mile, Cinema Paradiso), aan het nieuws (Máxima, Mauro, Erben Wennemars), aan tegenslagen in persoonlijke kring. Cultuurcriticus Wesley Morris wijdt een ontroerend essay aan de kracht van het wenen, snikken en snotteren. Laat je meevoeren langs het vaarwel van alien E.T., de verslagenheid van tennisser Novak Djokovic en de rode ogen van Kyle Rittenhouse in de beklaagdenbank. (Riffy Bol, algemeen redacteur) The New York Times Magazine: ‘The Power of a Good Cry’ (Leestijd: 20 minuten)
De Chinese virologe die het coronavirus naar verluidt uit een lab zou hebben laten ontsnappen Over een paar jaar gaat een of andere getalenteerde journalist of wetenschapper een boek schrijven over alle hemeltergende bullshit die tijdens deze pandemie de wereld in is geslingerd. Over ivermectine, vitamine D, langetermijnbijwerkingen van de vaccins, twijfel aan de PCR-test, ‘gentherapie’, de superioriteit van een natuurlijke infectie met het virus boven een vaccinatie. En – denk ik – over de theorie dat het virus zou zijn gekweekt of ontsnapt uit een laboratorium in Wuhan. Natuurlijk, dit is niet onmogelijk, maar het is zo ontzettend onwaarschijnlijk. Hoe dan ook: dit stuk over de Chinese onderzoeker die centraal staat in de ‘lab leak theory’, Shi Zhengli, is zeer de moeite waard. (Michiel de Hoog, correspondent Sport) MIT Technology Review: ‘Meet the scientist at the center of the covid lab leak controversy’ (Leestijd: 50 minuten)