Luisteraars! Rutger zou op een tournee door de Amerika’s trekken om zijn boek aan de man te brengen, maar omikron gooide roet in het eten. Maar de gast was al geboekt, het ontoegankelijke gesprek al gepland! Ik praat met Coen Teulings, voormalig directeur van het CPB, en thans econoom.
We hebben het vooral over alle plannen van het nieuwe kabinet: is het een probleem dat het kabinet zo veel geld uitgeeft? En, leuk dat we het geld uitgeven, maar hebben we ook de handjes: zijn er wel de mensen om al dat werk te doen? Bijvoorbeeld in de kinderopvang. Is het wel verstandig om 95 procent van de kinderopvangkosten door de overheid te laten betalen? En al die financiering van grote investeringen via fondsen (mobiliteitsfonds, stikstoffonds, klimaatfonds): is dat een goed plan?
We hebben het ook over de uitspraak van de Hoge Raad, waardoor de vermogensheffing in gevaar is gekomen. Best een beetje een vreemd verhaal. En ook: een slechte zaak als spaargeld minder zwaar wordt belast dan aandelen, aldus Teulings.
En natuurlijk weer een rondje van de rubriek overgewaardeerd of ondergewaardeerd. Schatten we de Hongaarse econoom János Kornai wel op waarde? Dat wil je weten.
Leesvoer bij deze aflevering:
- Meer informatie over box 3 kun je vinden in dit artikel van NLFiscaal: ‘Politiek: Pinokkio en vermogensbelasting’.
- We bespraken ook de Hongaarse econoom János Kornai, die onlangs is overleden maar wiens nalatenschap hier goed samengevat wordt: ‘Economics of socialism and transition: The life and work of János Kornai, 1928-2021’.
- En je kunt verder duiken in de wet van Baumol via ‘The Baumol Effect’, te lezen op Marginal Revolution.
Tot slot nog dit: wij hebben inmiddels een Telegramgroep, en daar is het hartstikke gezellig, zij het ietwat chaotisch. Je kunt erin komen via deze link: https://t.me/rudienfreddiechat.
Uiteraard zijn we zoals altijd ook te bereiken via rudienfreddieshow@decorrespondent.nl.
Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!