Spring naar inhoud

Leestip: Hoe nu verder in Hongarije na wéér een verkiezingswinst van Viktor Orbán?

De redactie deelt iedere dag een journalistieke tip. Vandaag deel ik, algemeen redacteur Riffy Bol, een analyse over de gevolgen van de herverkiezing van Viktor Orbán als premier van Hongarije.

Twaalf jaar al is Viktor Orbán onafgebroken aan de macht als premier van Hongarije. Nu zetelt Mark Rutte ook al sinds 2010 in het Haagse Torentje, maar in tegenstelling tot Orbán heeft Rutte geen en de rechterlijke macht in zijn land.

Toen ik eind 2018 door het (adembenemende) Hongaarse parlementsgebouw in hoofdstad Boedapest wandelde, merkte een gids laconiek op dat Orbán ging – alsof daarmee de invloed van hem en zijn rechts-populistische partij Fidesz op de Hongaarse volksvertegenwoordiging ineens zou verdwijnen.

Voor de Hongaarse parlementsverkiezingen afgelopen zondag had bijna de voltallige oppositie – socialisten, sociaaldemocraten, groenen, liberalen en zelfs het conservatieve, voorheen extreemrechtse Jobbik – zich verenigd. Het mocht niet baten: Fidesz won een Orbán kan door voor een vierde termijn.

Enkele dagen voor de verkiezingen schreef Centraal-Europa-expert Daniel Hegedüs een nuttige analyse over de nabije toekomst van Hongarije. Met name het eerste scenario dat hij schetst is na de uitslag nog steeds relevant. Daarin stelt Hegedüs dat – tenzij Hongarijes officieuze bondgenoot Rusland plotseling de oorlog in buurland Oekraïne lijkt te gaan winnen – Orbán de komende tijd zijn best zal doen om terwijl hij de banden met Rusland en China lauwwarm houdt (bijvoorbeeld door geen militaire steun aan Oekraïne te verlenen of hulpgoederen via Hongarije oostwaarts te laten reizen).

German Marshall Fund: ‘The Implications of Hungary’s Elections for its Euro-Atlantic Partners’ (Leestijd: 25 minuten)
Algemeen redacteur