Laten we na de lockdown de mensen met long covid niet vergeten Nederland kon niet wachten om ‘terug naar normaal’ te gaan. Maar ondertussen is er een groep mensen voor wie dat helemaal niet aan de orde is: patiënten die al maanden of jaren kampen met long covid. Dit stuk van Sanne Bloemink in De Groene Amsterdammer is het beste wat ik er tot nu toe over las. Bloemink laat zien hoe patiënten zich hebben verenigd in lotgenotengroepen, en met de weinige energie die ze hebben bijdragen aan het medisch onderzoek naar de postvirale aandoening. Ze schuwt daarbij moeilijke vragen niet: bijvoorbeeld in hoeverre wetenschappers tegemoet kunnen komen aan de wensen van de patiënten, want niet alles is te onderzoeken en goed onderzoek kost tijd. En ook interessant: kunnen psychische factoren de long-covidklachten verergeren, of worden verschijnselen die zijn veroorzaakt door de virusinfectie vaak onterecht weggezet als een psychische aandoening? (Josta van Bockxmeer, correspondent Wonen) De Groene Amsterdammer: ‘De lange adem van corona’ (Leestijd: 20 minuten)
Duitsland en zijn verbazingwekkende ommezwaai in buitenlands beleid De afgelopen week liet zien hoe snel de wereld kan veranderen. Zo ook Duitsland, waar een abrupt einde lijkt gekomen aan decennia van pacifistische en terughoudende buitenlandpolitiek. Naar aanleiding van de Russische inval stuurde Duitsland wapens naar Oekraïne, kondigde de kersverse bondskanselier Olaf Scholz aan 100 miljard euro te gaan investeren in het Duitse defensieapparaat en belooft het land te gaan voldoen aan de 2-procentnorm van de NAVO. Ook qua energievoorziening probeert Duitsland los te breken van Rusland. Duitsland kiest met zijn nieuwe buitenlandpolitiek (en bijbehorende bewapening, lang een groot taboe) voor een veel prominentere positie in de Atlantische en Europese constellatie. (HP van Stein Callenfels, eindredacteur) Foreign Affairs: ‘A New Germany’ (Leestijd: 10 minuten)
Hoe een bezetting alle facetten van het leven aantast ‘Iedere keer doen ze dit. Wij repareren de weg, en uiteindelijk komen zij hem weer kapotmaken’, verzucht Orhan, terwijl hij naar een omgeploegde straat kijkt. De straat leidt naar de olijfbomen van de bewoners van het dorp Beita op de Westerlijke Jordaanoever. Sinds een jaar is de berg ingenomen door Israëlische kolonisten, een illegale nederzetting volgens internationaal recht, waardoor Palestijnse boeren hun olijven niet meer kunnen oogsten. In deze aflevering van Frontlinie laat filmmaker Sakir Khader zien hoe de Israëlische bezetting het leven van Palestijnen constant beïnvloedt. Het afsluiten van water, vernietigen van infrastructuur en beperken van de bewegingsvrijheid van Palestijnen wordt in de berichtgeving over het conflict maar weinig in beeld gebracht, maar is essentieel om het verzet van Palestijnen te begrijpen. (Eline Derakhshan, medewerker ledencommunicatie) Frontlinie: ‘Het verzet van Beita’ (Kijktijd: 35 minuten)
Ook in een leeg Bimhuis leeft de muziek Toen de Amsterdamse concertzaal Bimhuis in de coronacrisis haar deuren stijf gesloten moest houden, verzon men een manier om de concerten toch door te laten gaan. Een aantal keer per maand vond men muzikanten bereid om live voor een lege zaal en een camera te spelen. Inmiddels is het publiek weer terug en is er voor de thuisblijvers een behoorlijk archief ontstaan met een enorme variëteit aan geweldige geïmproviseerde muziek. Bovendien valt op met hoeveel liefde de registraties zijn opgenomen en gemixt: het is alsof je erbij bent en de hele zaal voor jezelf hebt. (Jacco Prantl, audioredacteur) YouTube: ‘Bimhuis TV’ (Kijktijd: variabel)
Eileen Gu: diplomatieke durfal of sportieve sokpop? Weinig mensen kunnen zeggen dat ze op hun 15e al zijn uitgemaakt voor landverrader. Eileen Gu wel. De 18-jarige freestyleskiester groeide op in Californië als dochter van een (afwezige) Amerikaanse vader en een Chinese moeder. Minder dan een week nadat ze als 15-jarige namens de Verenigde Staten goud won op het wereldkampioenschap van 2019, presenteerde de Chinese president Xi Jinping haar als symbool van China’s ‘grote verjonging’. Op sociale media werd ze even hard geprezen als verguisd om haar overstap naar Amerika’s grootste politieke rivaal van de 21ste eeuw. 1843 Magazine schreef een fascinerend profiel over Gu, die vorige maand twee gouden en één zilveren medaille veroverde op de Olympische Winterspelen in Beijing. Is ze het talentvolle uithangbord van een natie die sportief hard aan de weg timmert, of laat ze zich voor het karretje spannen door een naar prestige hunkerende dictator? (Riffy Bol, algemeen redacteur) 1843 Magazine: ‘Cold warrior: why Eileen Gu ditched Team USA to ski for China’ (Leestijd: 35 minuten, account aanmaken vereist)