Spring naar inhoud

Onafhankelijke Oekraïense en Russische media steunen? Dat kan hier

In tijden van oorlog is betrouwbare journalistiek essentieel. Journalistiek die feit van fictie onderscheidt, die de schijnwerper zet op het leed dat oorlog berokkent en, bovenal, die gemaakt kan worden zonder politieke inmenging.

De oorlog in Oekraïne is niet alleen een fysieke, maar ook een informatieoorlog. Onafhankelijke media ter plaatse zijn dan ook van levensbelang. Hieronder vind je twee onafhankelijke media – één Oekraïense in Kyiv, één Russische in Letland – die jij als lezer zou kunnen steunen, door geld te geven en door hun journalistiek te delen met anderen. 

The Kyiv Independent 

The Kyiv Independent is een Engelstalige, relatief jonge publicatie die minutieus verslag doet van hoe de oorlog zich ontvouwt in Oekraïne. Ze werd opgericht op 8 november 2021 door dertig ex-medewerkers van The Kyiv Post, nadat zij bij dat medium hun bezorgdheid uitten over censuur door de eigenaar. Met hun nieuwe medium zetten ze in op onafhankelijke journalistiek. The Kyiv Independent heeft momenteel meerdere verslaggevers in Kiev en de rest van het land die verslag doen van de Russische invasie. Het platform wordt volledig gefinancierd door Patreon-donateurs en door fondsen die worden geworven via GoFundMe. Met jouw steun kan het platform worden gerund. 

Meduza

Meduza is een onafhankelijke Russisch- en Engelstalige publicatie met journalistiek over gebeurtenissen in Rusland en de rest van de wereld. Vanwege censuur werken de journalisten achter Meduza niet vanuit Rusland, maar Letland. Hun journalistiek gaat over Rusland en de voormalige Sovjetrepublieken. Ze publiceren reportages en analyses om desinformatie uit Rusland tegen te gaan.

Ken jij nog meer onafhankelijke media uit de regio? Deel ze dan hieronder. 

Hier kun je doneren aan The Kyiv Independent > Hier kun je doneren aan Meduza >