Leestip: De eerste TikTok-oorlog
De redactie deelt iedere dag een journalistieke tip over de oorlog in Oekraïne. Vandaag deel ik, Isabelle van Hemert (beeldredacteur), een tip over beeldvorming.
De rol van beeld in de oorlog in Oekraïne is moeilijk te overschatten. Ook mijn socialemediafeeds stromen sinds de Russische invasie over van beeldende steunbetuigingen aan de Oekraïense bevolking. Niets mis mee, aan de ene kant. Wat daar gebeurt ís ook verschrikkelijk. Maar tegelijk denk ik bij ieder beeld: waar kijk ik eigenlijk naar? In hoeverre is dit beeld gekleurd door de esthetische normen van het platform waar het op verschijnt? En maakt het bedoeld of onbedoeld onderdeel uit van de strijd om mijn partijdigheid?
Als beeldredacteur ben ik sinds de inval op zoek naar verhalen waarin de beeldtaal en -mechanismen van dit conflict geduid worden. Deze korte analyse van Kyle Chayka voor The New Yorker van ‘s werelds eerste TikTok-oorlog bleef me bij. Chayka zet de beelden die op TikTok verschijnen (van bijvoorbeeld moonwalkende soldaten) af tegen klassieke fotojournalistieke documenten van hetzelfde conflict. En vraagt zich af: zijn sociale media ondanks al hun imperfecties op momenten misschien toch de meest betrouwbare bron die we hebben?
The New Yorker: Ukraine Becomes the World’s “First TikTok War” (Leestijd: 3-4 minuten)