Op 27 februari riepen wij Correspondentleden op om Meduza, een van de laatste onafhankelijke Russische journalistieke platforms, te Meduza schrijft al jaren kritisch over ontwikkelingen in Rusland, en volgt nu de oorlog in Oekraïne op de voet. 

Vandaag doen wij deze oproep opnieuw – samen met Follow the Money, De Groene Amsterdammer, en  

Meduza heeft onze hulp namelijk harder nodig dan ooit. 

Al in 2021 kreeg Meduza het stempel ‘buitenlandse agent’ van de Russische overheid

Dat zit zo. In 2021 al werd Meduza door de Russische overheid gekenmerkt als als gevolg van haar kritische berichtgeving over Poetins regime. Niet alleen werd elke journalist nu bestempeld als bedreiging voor de nationale veiligheid, ook moest elk nieuwsbericht voortaan worden voorzien van een disclaimer over deze nieuwe ‘status’. Het medium verloor daardoor een groot deel van zijn reclame-inkomsten. Meduza besloot lezers om steun te vragen. Dat lukte.

Sinds de invasie van Oekraïne besloot het Kremlin ongekend hard op te treden tegen onafhankelijke media, anti-oorlogsprotesten en afwijkende meningen. Zo mag de Russische pers de invasie geen oorlog noemen, en hangt journalisten die onafhankelijk over de oorlog willen schrijven een celstraf van maximaal vijftien jaar boven het hoofd. Meduza’s website werd in Rusland Het team werd gedwongen Rusland te verlaten en is nu over heel Europa en Azië verspreid. 

Hoe Meduza miljoenen Russen van onafhankelijke informatie blijft voorzien

Op dit horrorscenario was Meduza voorbereid – door haar journalistiek te verspreiden via nieuwsbrieven en Telegram. Hierdoor blijven miljoenen Russen Meduza’s journalistiek volgen. Zij kunnen nu ook nog terugvallen op een waarmee ze anoniemer op het internet kunnen. 

Waar Meduza níét op was voorbereid: sancties. 90 procent van haar donaties kwam binnen via westerse betaaldiensten zoals PayPal, die door de wereldwijde sancties niet meer werken in Rusland. Hierdoor verloor het medium de afgelopen weken in één klap 30.000 betalende leden.

Meduza heeft jouw steun hard nodig

Nu Meduza geen inkomsten uit Rusland ontvangt, schieten wij te hulp. We willen jullie vragen om lid te worden van Meduza en zo dit medium te helpen voortbestaan. 

Als leden-gedreven platform gaat het lot van Meduza ons aan het hart. Wij weten hoe belangrijk de morele en financiële steun van leden is. Helemaal in een oorlog die ook draait om het controleren van informatie. 

Je kunt Meduza steunen via deze pagina:

Defend the truth Meduza schrijft: ‘The Kremlin blocked Meduza for telling the truth. But we continue to resist. Stand up for independent journalism!’ Ga naar de crowdfundingpagina

 Wat je nog meer kunt doen:

  • Deel dit artikel of de crowdfundingpagina met vrienden, familie en kennissen.
  • Volg Meduza via en abonneer je op haar Engelstalige podcast,
  • Deel de volgende hashtag, samen met deze notitie of de crowdfundingpagina van Meduza; #defendthetruth.