Spring naar inhoud

Leestip: De student-atleet die werd veroordeeld voor verkrachting en meteen vrijkwam

Langzamerhand verschijnen steeds meer journalistieke exposés over seksueel misbruik op universiteiten en in de sport. Het leven van Todd Hodne combineert de verschrikkingen in beide werelden. In de jaren zeventig was Hodne een fanatieke American-footballspeler aan de Amerikaanse Pennsylvania State University. Buiten het veld was hij een nietsontziende serieverkrachter met een Noors mes, die jonge vrouwen opwachtte in hun slaapkamers.

In 1979 werd Hodne schuldig bevonden aan twaalf van zulke misdrijven, maar krankzinnig genoeg stelde de rechter hem op vrije voeten in afwachting van het hoger beroep. De inmiddels geschorste student zette zijn daden twee staten verderop voort. Pas toen hij later een moord pleegde, verdween hij definitief achter de tralies.

In een tragische en vooral heftige reconstructie zet ESPN uiteen hoe moeilijk het voor slachtoffers was om hun verhaal te doen, hoe meerdere mannelijke medesporters het voor Hodne opnamen, en hoe trauma’s doorwerken in volgende generaties – aan de zijde van zowel dader als slachtoffer.

ESPN: ‘Untold’ (Leestijd: 2 uur en 40 minuten)
Algemeen redacteur