Beste,

Hoe moeten steden en dorpen eruitzien om zo goed mogelijk te zijn beschermd tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals overstromingen, hevige regenval en hitte? Dat is een onderwerp waar ik me de laatste tijd veel mee bezighoud.

Een uitgebreidere nieuwsbrief hierover houd je van me tegoed, want ik was een week ziek en het werk heeft zich opgehoopt. Maar bij deze wel een paar lees- en luistertips:

  • Maarten Keulemans ging voor de Volkskrant waar de gemeente bezig is de wijken te vergroenen. Hij ziet hoe de aanpassing in het klein vorm krijgt, met groene perkjes en extra rioolbuizen om het regenwater af te voeren. En hij vraagt zich af: hoe ver kun je met aanpassingen gaan? Wil je bijvoorbeeld wel een woonwijk bouwen op een lage plek, die later alleen tegen heel hoge kosten te beschermen is tegen een overstroming?
  • Waarom zijn de risico’s van klimaatverandering niet terug te zien in de huizenprijzen, vraagt Maaike Schoon zich af in Of je nu een huis wilt kopen dat 6 meter onder NAP ligt, of hoog en droog in Enschede, banken geven je altijd een hypotheek voor het volledige aankoopbedrag. Dat komt, schrijft Schoon, omdat Nederlanders zich veilig wanen achter de dijken. Nu is dat nog terecht, maar het is de vraag hoelang dat zo blijft.
  • Fascinerend vond ik deze aflevering van de podcast over de Noord-Zweedse stad Kiruna. Daar is een enorme operatie gaande: de stad wordt in haar geheel 3 kilometer verplaatst. Niet vanwege de stijgende zeespiegel, maar vanwege de ijzerertsmijn onder de stad. Het roept een vraag op die de komende jaren ook relevant wordt voor plekken die worden bedreigd door het stijgende water: hoe tijdelijk is een stad?
  • ‘We zijn allemaal heel leuk aan het ontwerpen’, maar straks staan we onder water’, zegt architect Afaina de Jong in deze aflevering van de podcast De Jong benadrukt dat armoede en lijden onder de gevolgen van klimaatverandering hand in hand gaan. Dat is te zien als je bijvoorbeeld de Malediven vergelijkt met Nederland, maar ook binnen een stad. De mensen met weinig geld wonen vaak in de lagergelegen delen, en hebben ook minder parken in hun buurt.

Heb jij nog tips? Deel ze dan in de bijdragesectie hieronder. Dank!

Tot de volgende,

Josta

Nieuwsbrief Deze updates in je inbox ontvangen? Dat kan! Elke twee weken stuur ik een mail waarin ik je op de hoogte houd van mijn onderzoek en artikelen. Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief