Spring naar inhoud

Lees-, kijk- en luistertip: De ontberingen van duizenden vluchtelingen aan de grens tussen Polen en Belarus

Een halfjaar voordat Belarus zich opstelde als springplank voor de Russische invasie van Oekraïne, had het land het ook al aan de stok met de EU. President Aleksandr Loekasjenko zette kwetsbare vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan en Jemen in als

Duizenden migranten probeerden in de tweede helft van 2021 en dit voorjaar via het koude, drassige en moeilijk begaanbare Białowieżawoud de grens met Polen over te steken. Minstens twintig van hen kwamen om; vele anderen kampten met honger, onderkoeling, loopgraafvoet en bijtwonden van de honden van de Belarussische grenswacht. Op de Poolse grens werden ze met geschreeuw en geladen wapens weer teruggedreven naar Belarus, waar de ellende van voor af aan begon.

Onderzoeksplatform Balkan Insight sprak met migranten en activisten, probeerde statistieken los te peuteren bij Poolse instanties, en omschrijft op beklemmende wijze de ontberingen die vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afghanistan aan de rand van de EU hebben meegemaakt.

Balkan Insight: ‘Polish Forests Full of Fear: Life and Death on the EU-Belarus Border’ (Lees-, kijk- en luistertijd: 35 minuten)
Algemeen redacteur