Luisteraars! Ditmaal een podcast met Simon Kuper, columnist bij de Financial Times, schrijver van schandalig veel boeken. Over eigenlijk van alles: de economie van voetbal, een Nederlandse dubbelspion voor de KGB, de Oxford-elite, FC Barcelona.

Helaas moest Rutger op weg naar de studio rechtsomkeert maken: kind met koorts, doe je niks aan. Dus moest ik het alleen rooien. Jammer voor de structuur.

We hebben het eerst over zijn nieuwe boek Chums. How a Tiny Caste of Oxford Tories took over the UK. Boris Johnson, Dominic Cummings, David Cameron, allemaal Britse hotemetoten die een opleiding hebben gedaan aan Oxford. Geen toeval, meent Kuper, want Oxford is een plek waar je zeer overtuigend leert praten over zaken waar je eigenlijk niks van weet. Dat is op zich prima als het blijft bij politiek in een studentenvereniging. Het wordt minder grappig wanneer je een land de Europese Unie uit geleidt.

Verder hebben we het over voetbal, vooral over geld en voetbal. Krijgen we niet veel te weinig voetbalwedstrijden van de beste teams tegen de beste teams? Waar blijft die Europese superliga? Hoe meritocratisch is het topvoetbal? En geldt die meritocratie ook voor trainers?

En natuurlijk, mijn klassieke rubriek ‘over- of ondergewaardeerd’. Eindelijk kom je te weten wat Kuper van Oude Pekela vindt, wat zijn gedachten zijn bij de kwaliteit van het Engelse gevangeniswezen in de jaren zestig, en hoe hij kijkt naar het trouwen binnen je sociale klasse.

Leesvoer bij deze aflevering:

  • We bespraken een aantal boeken van Simon Kuper, waaronder zijn meest recente titel en
  • Simon schreef ook voor de Correspondent over de Britse elite:
  • Meer lezen over geld en voetbal? Pak dan eens op, of
  • Benieuwd naar het hele verhaal achter het succes van Oude Pekela? Lees dan het stuk

Lees ook:

Hoe de universiteit van Oxford de kraamkamer van de Brexit werd Wie wil begrijpen hoe Boris Johnson en de zijnen aan de macht kwamen in het Verenigd Koninkrijk, kan niet om de invloed van Oxford heen. Zelden was één universiteit zo bepalend voor het lot van een heel land. Lees het artikel