In Nigeria heet de stroomvoorziening NEPA. Dat is een afkorting van National Electric Power Authority, maar Nigerianen grappen dat de letters staan voor Never Expect Power Always. Want in het powerhouse van Afrika ontbreekt één ding: power.

Toen correspondent Maite Vermeulen twee jaar in de Nigeriaanse stad Lagos woonde, dook ze diep in de wereld achter haar meterkast: waarom werkt het niet? Als je dat begrijpt, snap je beter waarom dit land, de grootste economie van Afrika, zo veel armoede kent. En meer nog: je snapt wat een samenleving nodig heeft om ervoor te zorgen dat iedereen van de groeiende welvaart profiteert.

NEPA Luister naar de podcast van Maite Vermeulen en Jacco Prantl

Jan Pronk was jarenlang het boegbeeld van succesvolle linkse politiek, van de sociaaldemocratie – de politieke stroming die massa’s mensen op de been bracht en ze het gevoel gaf dat de wereld beter zou worden. Wat kunnen we nu nog leren van Pronk, ‘het linkse geweten’? Waar heeft hij achteraf spijt van? Waarom is de sociaaldemocratie zo uit de mode geraakt?

Pronk Luister naar de podcast van Anoek Nuyens en Jacco Prantl
Collage: Marijn Smulders (voor De Correspondent)

Iedere twee weken gaat correspondent Lex Bohlmeijer in gesprek met een inspirerend persoon met een bijzonder verhaal. Sinds 2014 voerde hij voor De Correspondent al meer dan 250 goede gesprekken.

Goede Gesprekken Luister naar de podcast van Lex Bohlmeijer

Geregeld voeren correspondenten Rutger Bregman en Jesse Frederik gesprekken over economie en politiek waarvan ze achteraf denken: was dit niet ook een leuke podcast geweest? Die gesprekken zijn ze voor De Correspondent gaan opnemen. Met vaak een studiogast die hen bijpraat over politieke en economische thema’s.

De Rudi & Freddie Show Luister naar de podcast van Rutger Bregman en Jesse Frederik
Foto: Isabel Janssen (voor De Correspondent)

De zorgzamen is een rubriek waarin correspondent Lynn Berger meeloopt met mensen die zorgen. Luister naar interviews over wat zorg is, wat er mooi en moeilijk aan is, en wat zorgen voor anderen de moeite waard maakt.

De zorgzamen Luister naar de podcast van Lynn Berger

Indonesië was het eerste land dat na de Tweede Wereldoorlog de onafhankelijkheid van zijn kolonisator, Nederland, uitriep. Het werd een voorbeeld voor vele andere landen. In Revolusi neemt correspondent David Van Reybrouck je mee terug de tijd in, en herschrijft hij de geschiedenis van Indonesië vanuit het perspectief van de laatste ooggetuigen.

Revolusi Luister naar de podcast van David Van Reybrouck

In maart 2020 bereikt het coronavirus Nederland en dreigt een catastrofe. Tenzij er mondkapjes komen. Politiek, publiek en media eisen actie – en snel ook. Honderden miljoenen euro’s worden uitgegeven. Veel te veel, luidt het vernietigende oordeel achteraf. En een groot deel van de spullen blijkt ook nog eens onbruikbaar.

Correspondenten Anne de Blok, Maurits Martijn en Michiel de Hoog volgden anderhalf jaar lang meer dan honderdvijftig betrokkenen – zorginkopers, ambtenaren, gelukszoekers. Zij schetsen een complexe werkelijkheid, waarin paniek, improvisatie en beeldvorming overheersen, en geven zo een fascinerend inzicht in hoe Nederland opereert in crisistijd.

Wat je ziet als je uitzoomt van #sywertgate en #hugomoetweg Luister naar het nieuwste audioverhaal van Anne de Blok en Maurits Martijn Operatie Mondkapje Luister naar de andere audioverhalen van Michiel de Hoog en Anne de Blok

Hoe geef je zin? Hoe bied je troost als er geen antwoorden of oplossingen zijn? Correspondenten Nina Polak en Lex Bohlmeijer gingen in gesprek met zingevers. Geestelijk verzorgers in de ggz, bij de politie, in het leger, op straat – overal waar de menselijke ervaring op scherp staat.

De zingevers Luister naar de podcast van Nina Polak en Lex Bohlmeijer
Illustratie: Cléa Dieudonné (voor De Correspondent)

Al acht jaar vertelt correspondent Vera Mulder over ontmoetingen met iemand die ze niet kent. Want de wereld om ons heen – en hoe we die beleven – wordt niet alleen gevormd door vrienden en familie, maar ook door de miljarden mensen die we nog nooit hebben ontmoet.

Ontmoetingen met onbekenden Luister naar de audioverhalen van Vera Mulder