Met deze tijdloze podcasts van De Correspondent kom je de zomer door
Van de meterkast in Nigeria tot aan de onafhankelijkheid van Indonesië, via gesprekken met Rudi, Freddie, en Jan Pronk, langs zin, zorg en onbekenden: de podcasts op deze lijst kunnen op ieder moment. Zo kun je voorlopig vooruit.
In Nigeria heet de stroomvoorziening NEPA. Dat is een afkorting van National Electric Power Authority, maar Nigerianen grappen dat de letters staan voor Never Expect Power Always. Want in het powerhouse van Afrika ontbreekt één ding: power.
Toen correspondent Maite Vermeulen twee jaar in de Nigeriaanse stad Lagos woonde, dook ze diep in de wereld achter haar meterkast: waarom werkt het niet? Als je dat begrijpt, snap je beter waarom dit land, de grootste economie van Afrika, zo veel armoede kent. En meer nog: je snapt wat een samenleving nodig heeft om ervoor te zorgen dat iedereen van de groeiende welvaart profiteert.
Jan Pronk was jarenlang het boegbeeld van succesvolle linkse politiek, van de sociaaldemocratie – de politieke stroming die massa’s mensen op de been bracht en ze het gevoel gaf dat de wereld beter zou worden. Wat kunnen we nu nog leren van Pronk, ‘het linkse geweten’? Waar heeft hij achteraf spijt van? Waarom is de sociaaldemocratie zo uit de mode geraakt?
Iedere twee weken gaat correspondent Lex Bohlmeijer in gesprek met een inspirerend persoon met een bijzonder verhaal. Sinds 2014 voerde hij voor De Correspondent al meer dan 250 goede gesprekken.
Geregeld voeren correspondenten Rutger Bregman en Jesse Frederik gesprekken over economie en politiek waarvan ze achteraf denken: was dit niet ook een leuke podcast geweest? Die gesprekken zijn ze voor De Correspondent gaan opnemen. Met vaak een studiogast die hen bijpraat over politieke en economische thema’s.
De zorgzamen is een rubriek waarin correspondent Lynn Berger meeloopt met mensen die zorgen. Luister naar interviews over wat zorg is, wat er mooi en moeilijk aan is, en wat zorgen voor anderen de moeite waard maakt.
Indonesië was het eerste land dat na de Tweede Wereldoorlog de onafhankelijkheid van zijn kolonisator, Nederland, uitriep. Het werd een voorbeeld voor vele andere landen. In Revolusi neemt correspondent David Van Reybrouck je mee terug de tijd in, en herschrijft hij de geschiedenis van Indonesië vanuit het perspectief van de laatste ooggetuigen.
In maart 2020 bereikt het coronavirus Nederland en dreigt een catastrofe. Tenzij er mondkapjes komen. Politiek, publiek en media eisen actie – en snel ook. Honderden miljoenen euro’s worden uitgegeven. Veel te veel, luidt het vernietigende oordeel achteraf. En een groot deel van de spullen blijkt ook nog eens onbruikbaar.
Correspondenten Anne de Blok, Maurits Martijn en Michiel de Hoog volgden anderhalf jaar lang meer dan honderdvijftig betrokkenen – zorginkopers, ambtenaren, gelukszoekers. Zij schetsen een complexe werkelijkheid, waarin paniek, improvisatie en beeldvorming overheersen, en geven zo een fascinerend inzicht in hoe Nederland opereert in crisistijd.
Hoe geef je zin? Hoe bied je troost als er geen antwoorden of oplossingen zijn? Correspondenten Nina Polak en Lex Bohlmeijer gingen in gesprek met zingevers. Geestelijk verzorgers in de ggz, bij de politie, in het leger, op straat – overal waar de menselijke ervaring op scherp staat.
Al acht jaar vertelt correspondent Vera Mulder over ontmoetingen met iemand die ze niet kent. Want de wereld om ons heen – en hoe we die beleven – wordt niet alleen gevormd door vrienden en familie, maar ook door de miljarden mensen die we nog nooit hebben ontmoet.