De drummer die maar niet kon geloven hoe goed hij was Op 25 maart dit jaar overleed Taylor Hawkins, de vijftigjarige drummer van de razend populaire rockband Foo Fighters. In zijn bloed werden naar verluidt verschillende verdovende middelen gevonden, maar de precieze doodsoorzaak is nog altijd niet bekend. Wat tot dusver ook niet bekend was, is dat Hawkins – volgens dit profiel in Rolling Stone – doodop was, en steeds meer moeite had met het intensieve tourschema dat frontman Dave Grohl had opgesteld. De Foos spelen overal ter wereld in stadions en op festivals, niet zelden intensieve sets van meer dan drie uur. Zeker voor een drummer een uitdaging. ‘I can’t fucking do it anymore’, zou Hawkins in zijn laatste maanden tegen zijn vrienden hebben gezegd. Maar ja, bij een megaonderneming als de Foo Fighters zijn er nogal wat belangen, die zeker de loyale Hawkins niet zomaar op het spel durfde te zetten. (HP van Stein Callenfels, eindredacteur) Rolling Stone: ‘Inside Taylor Hawkins’ Final Days as a Foo Fighter’ (Leestijd: 40 minuten)
Poëtisch proza over 52 begrippen uit het dagelijks leven Vorige maand kwam de vertaling uit van David Whytes Consolations, een boek dat zich niet makkelijk laat categoriseren. De schrijver is een dichter, maar dit zijn geen gedichten. De Nederlandse titel is Troostwoorden en eigenlijk dekt dat precies de lading. Woorden die troosten zijn het. Wijs en toegankelijk. Whyte behandelt 52 begrippen in alfabetische volgorde, van de A van aanraking tot de Z van zelfkennis. Sommige van die begrippen voelen wat uitgehold (de E van eenzaamheid), maar Whyte zet ze in een nieuw licht. Dit boek is trouwens niet geschikt voor snelle lezers. Wat hij schrijft is zo subtiel dat je er traag doorheen moet; wie snel gaat mist de diepte in zijn soepele zinnen. (Marjolijn van Heemstra, correspondent Ruimtevaart) David Whyte: ‘Troostwoorden’ (176 pagina’s, te koop bij uitgeverij Kok Boekencentrum)
Hoe een Nederlandse journalist werd gedeporteerd uit Benin Reportages zijn zelden zo spannend als deze. Journalist Olivier van Beemen reisde voor Follow the Money met verslaggever Flore Nobime naar het Beninse natuurpark Pendjari, om onderzoek te doen naar het functioneren van African Parks, een natuurorganisatie die negentien parken verspreid over Afrika beheert. Daarvoor ontvangt de ngo miljoenen aan Nederlands belastinggeld. Worden mens en dier daar beter van? Van Beemen en Nobime komen er niet achter, maar leggen onverhoopt wel bloot hoe autoritair donor darling Benin onder leiding van president Patrice Talon aan het worden is. Het duo wordt ondervraagd, opgepakt, opgesloten en uiteindelijk wordt Van Beemen zelfs het land uitgezet. (Andreas Jonkers, adjunct-uitgever) Follow the Money: ‘Twee journalisten beschuldigd van spionage in Benin, Nederlander het land uitgegooid’ (Leestijd: 20 minuten)
De laatste appjes tussen coronapatiënten en hun naasten Afgelopen 19 mei passeerde het aantal Amerikaanse coronadoden de miljoen. De oorlog in Oekraïne heeft de pandemie in veel westerse landen naar de achtergrond van het bewustzijn verdreven, maar The New York Times laat de realiteit van het virus weer even hard tot haar lezers doordringen als in maart 2020. Abonnees deelden intieme communicatie per tekstbericht met hun kinderen, broers of zussen, ouders, grootouders en levensgezellen in het ziekenhuis. Om de herinnering aan een geliefde levend te houden, of om krantenlezers te confronteren met de pijn die covid-19 in zo veel gezinnen en vriendenkringen heeft aangericht. De appjes variëren van volharding tot verloren hoop, van voorpret richting genezing tot angst voor het naderende einde. (Riffy Bol, algemeen redacteur) The New York Times: ‘1 Million Deaths, 13 Last Messages’ (Leestijd: 10 minuten)
Niet alleen de democratie, ook de autocratie ligt wereldwijd onder vuur Als we veel media moeten geloven, dan staat het model van de liberale democratie te trillen op zijn grondvesten. Op ons continent wordt de rechtsstaat uitgehold in Polen en Hongarije; in de VS vreest men voor een machtsgreep in 2024. Ondertussen breekt Xi Jinping met China langzaam de hegemonie van de Verenigde Staten, terwijl Rodrigo Duterte en Jair Bolsonaro de democratische toerekenbaarheid slopen in respectievelijk de Filipijnen en Brazilië. Zitten we in de donkere eeuwen van de liberale democratie? Dat valt wel mee, concludeert Simon Kuper in dit stuk voor Financial Times. Met een indrukwekkend feitenrelaas toont Kuper aan dat ‘ons’ model weliswaar uitgedaagd wordt, maar de echte crisis zich afspeelt bij de autocraten. (Simon van Teutem, columnist) Financial Times: ‘Democracy might be in crisis. But autocracy certainly is’ (Leestijd: 5 minuten)