Spring naar inhoud

Leestip: De laatste appjes tussen coronapatiënten en hun naasten

Afgelopen 19 mei passeerde het aantal Amerikaanse coronadoden een miljoen. De oorlog in Oekraïne heeft de pandemie in veel westerse landen naar de achtergrond van het bewustzijn verdreven, maar The New York Times laat de realiteit van het virus weer even hard doordringen.

De krant verzamelde intieme communicatie tussen lezers en hun kinderen, broers of zussen, ouders, grootouders en levensgezellen die in het ziekenhuis lagen met covid-19. Om de herinnering aan een geliefde levend te houden, of om krantenlezers te confronteren met de pijn die de pandemie in zo veel gezinnen en vriendenkringen heeft aangericht. De appjes variëren van volharding tot verloren hoop, van voorpret richting genezing tot angst voor het naderende einde.

‘Alles is stabiel, herstel gaat langzaam’, schrijft een 58-jarige medisch bestuurder met enig optimisme aan zijn partner. Twintig dagen later overleed hij. ‘Ik ben bang’, vertrouwt een 36-jarige moeder van twee kinderen haar zus toe. ‘Bid alsjeblieft dat mijn longen vannacht iets wonderlijks doen.’ Twee weken later zou ze haar laatste adem uitblazen.

The New York Times: ‘1 Million Deaths, 13 Last Messages’ (Leestijd: 10 minuten)
Algemeen redacteur