Spring naar inhoud

Zijn burgerberaden een goed idee? Praat mee!

Kunnen we de politiek wel aan politici overlaten? Zouden wij als burgers hen niet moeten helpen bij het oplossen van grote maatschappelijke problemen, zoals de klimaatcrisis of kansenongelijkheid? 

Blijkbaar stellen veel mensen zich die vraag, want sinds ik een maand geleden mijn pamflet Nu is het aan ons publiceerde, wordt die discussie op allerlei plekken gevoerd. 

Met zorgmedewerkers ging ik in NRC veranderde een recensie van mijn boek in en bij Buitenhof  

Natuurlijk is er ook kritiek: volgens SP-Kamerlid Ronald van Raak kun je met name mensen met een praktische scholing bij Wynia’s Week werd betoogd dat pleitbezorgers van burgerberaden helemaal en columnist John Jansen van Galen betoogde op Radio 1 dat er al landelijke burgerberaden zijn, Mensen die willen meepraten moeten daar gewoon lid van worden, vindt hij. 

Kortom, burgerberaden zijn voer voor discussie. 

Praat je ook mee?

Vind jij burgerberaden een goed idee, of juist helemaal niet? Of wil je er meer over weten? De komende tijd spreek ik op verschillende plekken over burgerberaden met heel verschillende mensen. Als je wilt meepraten of vragen hebt, kom dan naar een van de volgende bijeenkomsten:

  • Op zondag 29 mei om 13:00 uur word ik
  • Op woensdag 1 juni om 20:00 praat ik met de Jonge Klimaatbeweging, gedragspsycholoog Reint Jan Renes, voormalig Tweede Kamer-voorzitter Gerdi Verbeet en MVO-voorzitter Maria van der Heijden over de mogelijkheden van burgerberaden. Locatie: Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179
  • Op donderdag 2 juni om 19:30 uur ga ik in gesprek over de vraag: Hoeveel democratie kan het klimaat verdragen? Jan van der Meer (gedeputeerde Gelderland), Marc Davidson (filosoof), Thijs Bouman (psycholoog) en Marie Theuwis (politicoloog) praten mee.  Locatie: Lux, Mariënburg 38-39 in
  • Op woensdag 29 juni om 19.30 uur geef ik een theatercollege over burgerberaden in
Lees hier meer over mijn pamflet ‘Nu is het aan ons’ en bestel een exemplaar
Historicus