Onlangs kondigde ik, Maaike Goslinga, aan dat ik per direct zou toetreden tot de hoofdredactie van De Correspondent. Voor mijn functie als redactiechef zoeken wij nu per direct een nieuwe collega.

Wat ga je doen?

Als redactiechef ben je verantwoordelijk voor de dagelijkse operationele leiding. Je bewaakt het redactionele proces tot aan publicatie, en voert plannen uit die door de hoofdredactie zijn vastgesteld. Je bent het eerste aanspreekpunt voor collega’s omtrent de publicatieplanning en zorgt dagelijks voor een gevuld platform met nieuwe inzichten in de vorm van nieuwe producties in tekst, audio, video of visuals. Dat doe je door deadlines vast te stellen, artikelen strategisch in te plannen en kansen in nieuwe en bestaande publicaties te signaleren en te benutten.

Als redactiechef is jouw rol cruciaal in ons redactieproces. Om je een zo goed mogelijk beeld te geven van hoe precies, beschrijven we een verhaal van start tot publicatie.

  • Een schrijver belt je omdat ze werkt aan een nieuw verhaal. Met jou maakt ze graag een afspraak voor een inleverdeadline. Jullie bespreken wat er nodig is om dit stuk publicatieklaar te krijgen: is er extra tijd nodig voor het redigeren van de tekst door de eindredactie? Moeten de ontwerpers aan de slag om inzichten te vertalen naar infographics? Wordt het verhaal voorgelezen?
  • Je plant een deadline met de schrijver, maakt een inschatting welke inspanningen dit stuk behoeft van de deelredacties (zoals de eind- en beeldredactie), en zet het op de publicatieplanning.
  • Je informeert de verschillende deelredacties dat het stuk eraan komt en welke capaciteit nodig is. Zij gaan aan de slag, ondertussen houd jij een vinger aan de pols bij de correspondent en deelredacties.
  • Je stuurt bij waar nodig, en checkt of deadlines worden gehaald. Je voorziet knelpunten en speelt hierop in.
  • Tijdens een wekelijks overleg met de deelredacties bespreek je de planning. Je signaleert kansen en knelpunten in de planningen, en vraagt de deelredacties om input.

Kortom, samen komen jullie tot een heldere aanpak per artikel, en zorgen jullie ervoor dat elke publicatie de aandacht krijgt die het verdient.

Jij bewaakt het gehele planningsproces rondom stukken op de site, en verbetert dit indien nodig. Je hebt overzicht over de gehele publicatieplanning, communiceert op vaste momenten met de hoofdredactie over die planning, en bent altijd beschikbaar om te reageren op planning-gerelateerde vragen van collega’s. Je brengt nieuwe ideeën in, en je brengt mensen bij elkaar om producties te realiseren.

Naast het in de gaten houden van de publicatieplanning en het managen van het redactieproces, volgt de redactiechef nauwgezet het nieuws. Zo signaleer je op welke momenten we onze bestaande en nieuwe journalistiek het beste kunnen munten. Je doet hier proactief voorstellen voor, en houdt hierbij rekening met de expertises van schrijvers die we in huis hebben.

Als redactiechef val je direct onder de hoofdredactie. Ook geef je leiding aan een projectmanager en algemeen redacteur, die net als jij breed betrokken zijn bij de totstandkoming van de journalistiek van De Correspondent.

Over De Correspondent

De Correspondent is een onafhankelijk online journalistiek platform dat door 70.000 betalende leden wordt gefinancierd. Onze correspondenten doen samen met die leden onderzoek naar belangrijke thema’s die je helpen de wereld beter te begrijpen. Met onze verhalen, boeken, video’s en podcasts leggen we structurele ontwikkelingen bloot over

Je zit middenin het creatieve nest waar onze artikelen, boeken en podcasts van begin tot eind worden gecreëerd en waar jij de deadlines bewaakt. Dat betekent dat je ziet hoe artikelen tot leven komen; hoe een socialemediacampagne van A tot Z wordt vormgegeven; hoe onze uitgeverij tot haar nieuwe boekuitgaven komt; hoe de eerste gespreksredacteur van Nederland onze leden nog meer betrekt bij onze verhalen. En je zit natuurlijk op de eerste rij bij het ontstaan van diepgravende journalistiek.

Wie ben jij?

  • Je hebt minimaal 4 jaar werkervaring in een coördinerende (projectmanagement) rol (waarbij ervaring met leidinggeven een pré is).
  • Je hebt affiniteit met journalistiek en een sterk journalistiek inzicht. Je hebt gevoel voor taal, tekst en beeld.
  • Je hebt inzicht in het productieproces van een (digitale) publicatie.
  • Je bent communicatief, professioneel, stressbestendig en denkt in oplossingen.
  • Je bent integer en duidelijk, en durft onder druk knopen door te hakken.
  • Je bent accuraat en werkt gestructureerd.
  • Je gelooft in de missie, visie en het manifest van De Correspondent, maar je ziet ook waar we beter in kunnen worden.
  • Je spreekt en schrijft goed Nederlands en Engels.
  • Je beschikt over goede digitale vaardigheden. We werken voornamelijk met Gsuite, Trello en Slack.

Wat bieden wij?

  • Een baan van 40 uur en een werkweek van 5 dagen. Deze functie is niet parttime te vervullen.
  • Een ambitieus en missie-gedreven team. Je hebt ruim zestig collega’s die elke dag hard werken om onze journalistiek mogelijk te maken en met wie je kunt sparren. Je zult veel samenwerken met de hoofdredactie en alle deelredacties.
  • Je krijgt onbeperkt toegang tot onze journalistiek op De Correspondent én van onze eigen uitgeverij.
  • Een fijne redactie in hartje Amsterdam, met terras aan het water. Vanaf Amsterdam Centraal kom je er in vijftien minuten wandelen langs het IJ.
  • Er is elke dag een gezonde lunch.
  • Aandacht voor je werkplek. We bieden een laptop, een tweede scherm en een fijn bureau.
  • Aandacht voor persoonlijke groei.
  • Werken onder de cao voor het Uitgeverijbedrijf, met een salaris (inschaling schaal 6, € 3.285,58 - € 5.106,86 op basis van 40 uur per week) en Persoonlijk Keuzebudget t.w.v. 12% van je bruto salaris.
  • Een volledige woon-werkvergoeding.

Solliciteren?

De Correspondent streeft ernaar een diverse en inclusieve organisatie te zijn met een team dat net zo divers is als onze doelgroep. We vinden het belangrijk om iedereen gelijk te behandelen en dezelfde kansen te bieden. Een bedrijf waar allerlei visies en ervaringen samenkomen, levert naar ons idee betere stukken op die (nog) beter aansluiten op de behoeften van onze leden. Wij moedigen iedereen aan om te solliciteren, ook als je het idee hebt niet volledig te voldoen aan alle functie-eisen.

Kun je niet wachten om te beginnen? Solliciteer dan vóór 13 juni 10.00 uur Schrijf een motivatiebrief waarin je in ieder geval antwoord geeft op drie onderstaande vragen: waarom wil je bij De Correspondent werken? Wat is je meest relevante ervaring voor deze functie? Waarom moeten we voor jou kiezen?

We kijken uit naar je brief!