Spring naar inhoud

Bezoektip: Ooit in iemand anders’ schoenen willen staan? In Den Haag kan dat

Hoe is het om in de schoenen te lopen van de doelman van ADO? Of in de pumps van wintipriesteres Marian Markelo? Of in de teenslippers van drummer Danny Kegel, die tien jaar vastzat in een gevangenis in Peru?

In het project A Mile in My Shoes, dat volgende week van start gaat op het Spuiplein in Den Haag, kun je dit letterlijk beleven, terwijl je intussen luistert naar hun verhaal. Het zijn intense ervaringen. En het is een schitterende oefening in empathie.

Deze ambulante tentoonstelling is een initiatief van het Empathy Museum in Londen en bedacht door kunstenaar Clare Patey. Ze reist ermee de hele wereld over en doet nu Den Haag aan, als onderdeel van het literatuurfestival Winternachten.

Stel je voor: een schoenenwinkeltje in de vorm van een gigantische schoenendoos. Je leent er een paar schoenen, trekt ze aan, loopt ermee door de stad, en intussen luister je naar het verhaal van de eigenaar. Die vertelt in pakweg tien minuten over allerlei aspecten van het leven: het lot, de liefde, het overleven. Het zijn vreemdelingen die op deze manier zeer dichtbij komen.

Winternachten: ‘A Mile in My Shoes’ (te bezoeken op het Spuiplein in Den Haag, van 9 t/m 19 juni)
Correspondent Goede gesprekken