Spring naar inhoud

Kijktip: De leden van deze sekte geloofden dat de dood hen in aliens zou veranderen

Gooi een scheut Star Trek, een snuf Close Encounters of the Third Kind, een toef new age en een dosis christendom in een blender, en je krijgt Heaven’s Gate. Deze Amerikaanse sekte, met een harde kern van 39 mensen, was actief van 1975 tot 1997. Ze werd geleid door een operazanger die doet denken aan een gehypnotiseerde Mister Rogers en een verpleegkundige die oogt als een catatonische Florence Nightingale.

Sekteleiders zijn een oneindige bron van fascinatie – zie ook Charles Manson, en Je vraagt je af hoe tientallen, honderden of zelfs duizenden mensen kunnen eindigen in hun gesloten, totalitaire koker van blind geloof, onbewuste dwangarbeid en seksuele repressie. Vaak is het een combinatie van zoeken naar zingeving, hunkering naar gemeenschapsgevoel en een kwetsbare fase in iemands leven.

De documentaireserie Heaven’s Gate vertelt het bizarre verhaal van een beweging die 22 jaar toewerkte naar het uitverkorenschap om te worden opgepikt door een buitenaardse ufo. Zou de NASA de overpeinzingen van deze cult ook meenemen in haar

HBO Max: ‘Heaven’s Gate: The Cult of Cults’ (Kijktijd: 4 afleveringen van 50 minuten, abonnement vereist)
Algemeen redacteur