Beste,

Vlammetjes, Kantelaars, Aanstekers, Aanzetters, Verzetjes, Brandblusboekjes en Lopende Vuurtjes. Mijn mee te denken over een naam voor onze nieuwe boekenlijn, bedacht om invloed uit te oefenen op het publieke debat, leverde een verrassende hoeveelheid vuur-georiënteerde vondsten op.

Zo ook Vonkjes, de naam die we bij de uitgeverij het beste vonden. Die vangt precies het doel van de pamfletten: het vuur aanwakkeren. Veel dank aan iedereen die heeft meegedacht, en in het bijzonder aan het Correspondentlid dat met deze winnende suggestie kwam.

Het vuur aanwakkeren is nu het expliciete doel van de Vonkjes, maar het is ook iets wat we al langer doen met onze boeken. Dat realiseerde ik me toen ik laatst voor een etentje met de boekencollega’s en schrijvers van onze uitgeverij de boeken van de afgelopen drieënhalf jaar op een rij zette. 

Want zo lang geleden was het sinds ons vorige ‘schrijversdiner’, destijds nog aan een lange tafel in mijn woonkamer – wat nu absoluut niet meer zou passen. Toen kwam de pandemie en gingen we van etentjes naar eilandjes. Daarom blikten we die avond samen terug. Ik neem je er graag in mee.

In de afgelopen drieënhalf jaar: 

Schreef Sanne Blauw Het bestverkochte boek ooit (met deze titel), over hoe cijfers ons leiden, verleiden en misleiden. Wij telden vijf sterren in en veertien talen waarin het verschijnt. 

Schreef Lynn Berger, de hardste denker over de zachtste onderwerpen, met De tweede een juweel van een boek. En dankzij een weten steeds meer ouders en kinderen dat er niets standaards is aan een ‘standaardgezin’.

Schreef Jelmer Mommers Hoe gaan we dit uitleggen, een van de weinige boeken over klimaatverandering dat zowel realistisch als hoopvol is. En dat ons inspireerde onze uit te geven. 

Schreef Rutger Bregman De meeste mensen deugen, waarvan de titel en hoofdboodschap zijn verworden tot een veelgehoord motto. Het boek won de NS Publieksprijs en werd het meest uitgeleende boek van 2020 én 2021.

Schreef Henk Blanken Beginnen over het einde, zijn pleidooi voor een grotere rol voor familie bij het levenseinde van dementerenden, dat indirect aan de nieuwe euthanasierichtlijn. 

Schreef Rutger Bregman met Het water komt een brief aan alle Nederlanders, een die we dankzij een samenwerking met de Nationale Postcode Loterij ook daadwerkelijk aan alle Nederlanders die het wilden konden bezorgen. 

Schreven Marco te Brömmelstroet en Thalia Verkade Het recht van de snelste, dat werd bekroond tot het beste journalistieke boek van 2021. Ze hadden veel invloed op de lokale politiek, en onze boeken worden sindsdien bezorgd op de

Schreef Jesse Frederik Zo hadden we het niet bedoeld, waarmee hij zich definitief vestigde als de luis in de pels van de macht én de media. Hij won de voor politieke journalistiek.

Schreef Rutger Bregman nóg een boek, Wat maakt een verzetsheld?, waarmee we onze nieuwe boekenlijn Vonkjes begonnen én boekhandels konden die het in coronatijden zwaar hadden. 

Schreef Marjolijn van Heemstra In lichtjaren heeft niemand haast dat werd bekroond tot non-fictieboek van het jaar door Humberto. Dankzij Marjolijn krijgt ruimte steeds meer ruimte in de media.

Schreef Dick Wittenberg Wat doen we met de spullen?, waarin hij begint als fly on the wall bij de verdeling van een nalatenschap, en eindigt in de familie-app. Een boek dat vele lezers troost en houvast biedt na verlies van een dierbare, bleek uit de hoeveelheid reacties die we ontvingen.

Schreef Eva Rovers met Nu is het aan ons zo’n vlammend pleidooi voor een klimaatburgerberaad dat de voorraad letterlijk niet aan te slepen is. Binnenkort komt klimaatminister Rob Jetten met voor burgerberaden in de Tweede Kamer. 

En voor en na de zomer komen er prachtige tweede boeken aan van Lynn Berger en Arjen van Veelen, waarover snel meer.

Het bijzondere is dat al deze boeken op hun eigen manier de blik van lezers veranderen. Door te bevragen wat vanzelfsprekend lijkt, door in te zoomen of juist uit te zoomen, en door een nieuwe lens aan te reiken. 

Al deze boeken zijn op een bepaalde manier ook met elkaar in gesprek. Er lopen dwarsverbanden tussen. Samen beschrijven ze een wereld, een toekomst waarin we hopen dat lezers wél willen wonen. Samen wakkeren ze het vuur voor die wereld aan.

Onze eerste boekvertaling

Veel van de ontwikkelingen die in onze boeken worden beschreven, stoppen niet bij de grens. Daarom zijn we blij dat onze boeken bijna allemaal in het buitenland uitkomen: De meeste mensen deugen van Rutger Bregman in maar liefst in 41 landen, ​​Het bestverkochte boek ooit (met deze titel) van Sanne Blauw in 15, en Het recht van de snelste van Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet afgelopen week in het Engels als Movement: How to take back our streets and transform our lives

En hoewel onze boeken dus in vele talen zijn vertaald, hebben we zelf nog nooit een vertaald boek gepubliceerd. Maar daar komt verandering in. We willen een vertaling vanuit het Engels uitgeven, simpelweg omdat het ons van de sokken heeft geblazen.

Het boek heet: What We Owe The Future van William MacAskill. 

MacAskill is hoogleraar filosofie en onderzoeker bij het Global Priorities Institute van de universiteit van Oxford, en een groot denker op het gebied van Zijn nieuwste boek is een pleidooi voor het spraakmakende de opvatting dat het positief beïnvloeden van de toekomst op lange termijn een belangrijke morele prioriteit van onze tijd is. 

Het is aanstekelijk geschreven, stemt tot nadenken, en het biedt ook een nieuw perspectief op de andere boeken die we hebben uitgegeven. We hopen het in 2023 uit te geven.

Tot de volgende,

Milou

Deze nieuwsbrief direct in je inbox? Ongeveer eens per maand schrijf ik een nieuwsbrief over lezen, schrijven en uitgeven. Lees je die liever vanuit je inbox? Schrijf je dan hier in!