Deze week: Context bij een wereld vol economische sancties

Nicholas Mulder
Universitair docent Moderne Europese Geschiedenis

Hieronder vind je het beste van de week op De Correspondent. Maar eerst: universitair docent Moderne Europese Geschiedenis Nicholas Mulder over economische sancties tegen Rusland. Wat valt daar eigenlijk mee te bereiken?

Economische sancties staan door de oorlog in Oekraïne weer volop in de belangstelling. In de afgelopen vier maanden heeft een coalitie van ruim dertig Amerikaanse, Europese en Aziatische landen op grote schaal de economie van Rusland – de op tien na grootste ter wereld – van een groot deel van de wereldhandel en het internationale betalingsverkeer afgesneden.

Maar wat proberen we eigenlijk met deze sancties te bereiken?

In twee artikelen voor De Correspondent probeer ik meer duidelijkheid te verschaffen in het debat over sancties. In mijn eerste stuk analyseer ik aan de hand van historische voorbeelden de verschillende manieren waarop sancties doeltreffend kunnen zijn. Wat kunnen we zoal verwachten van zware sancties? Is er een kans dat ze werken? En zo ja, hoe lang gaat dat dan duren?

Het tweede stuk verscheen deze week, en richt zich op de toekomst: hoe kan Nederland als handelsland zijn welvaart in stand houden in een wereld waarin sancties en andere economische drukmiddelen steeds vaker worden ingezet?

Een ander domein waarin sancties op dit moment toegepast worden is de scheepvaartindustrie. Olie, graan, gas, ijzererts, halffabrikaten en een groot deel van alles wat we produceren en consumeren, worden elke dag door rederijen de wereld overgescheept. De grootschalige aanvoerketenproblemen tijdens de pandemie en het vastlopen van het megaschip Ever Given in het Suezkanaal in maart 2021 onderstreepten het belang van de

Slechts negen bedrijven vervoeren zo’n beetje al die containers. Wie zijn dat eigenlijk? Adjunct-hoofdredacteur Maaike Goslinga en correspondent Migratie Maite Vermeulen deden onderzoek naar de rederijen die onze wereldeconomie domineren.


Verder deze week op De Correspondent:

Kinderen krijgen steeds minder tijd en ruimte om vrij te spelen. Ouders werken harder dan ooit, politici maken zich druk over ranglijstjes, en scholen zijn gefocust op toetsen en resultaten. Ondertussen gaat er iets heel waardevols verloren, ziet correspondent Vooruitgang Rutger Bregman.


Kan een burgerberaad ook over ‘rechtse’ onderwerpen als immigratie of veiligheid gaan? En zijn gewone burgers wel in staat om mee te praten over ingewikkelde zaken? Schrijver Eva Rovers beantwoordt zes veelgestelde vragen over deze nieuwe democratische vorm.


Een gesluierde jonge vrouw die te rade gaat bij een seculiere psycholoog. De zoon van de verbannen Ottomaanse grootvizier die tot zijn verbazing telkens het pad van een vrouwelijke ruiter kruist.

De Turkse populaire cultuur en geschiedenis zitten vol met ongemakkelijke tegenstellingen en ontmoetingen. Dilara Bilgiç vraagt zich af wat we kunnen leren van haar tot op het bot verdeelde geboorteland.


Zorgen voor je kinderen heeft weinig aanzien, geen status, het betaalt niet. Maar het is wél een van de belangrijkste bronnen van welzijn en geluk. Dus vaders, schrijft econoom en auteur Sophie van Gool: het mooiste vaderdagcadeau dat je jezelf en je kind kunt geven is minder werken en meer gaan zorgen.