Spring naar inhoud

Poëtische muziek over liefde tussen twee mannen, in een Turkije waar dat steeds minder geaccepteerd wordt

Mabel Matiz, artiestennaam van de Turkse Fatih Karaca (1985), is mijns inziens een levende legende. De reden: zijn onlangs uitgebrachte nummer ‘Karakol’ (vertaald: politiebureau). Het is een groots liefdeslied met een meesterlijke videoclip. De clip impliceert een liefde tussen twee mannen. Mabel Matiz staat sowieso bekend als iemand die opkomt voor de rechten van lhbti+’ers. Hij bracht het nummer uit terwijl in Turkije veel lhbti+-bijeenkomsten verboden werden en de politie

‘Karakol’ is poëzie, eigenlijk meer dan dat. Zoals Hikmet Demirkol, die columns over muziek pent voor de krant Hürriyet, woorden schieten tekort om het vakmanschap van Mabel Matiz te beschrijven. Daarom wil ik je verwijzen naar YouTube, om zelf het nummer en de videoclip te te bekijken. Met ondertiteling – weliswaar niet perfect.

Het nummer werd in korte tijd trending in Turkije. Tegelijkertijd waren velen op hun teentjes getrapt. Van de die toezicht houdt op de Turkse radio en televisie, Sterker nog: Matiz werd online bedreigd. Dat is triest, uiteraard. Alleen, als je Mabel Matiz zo ziet en hoort, dan is het begrijpelijk dat bepaalde types hem vrezen.

Mabel Matiz: ‘Karakol’ (Kijk- en luistertijd: 5 minuten)
Gastcorrespondent Afkomst