Spring naar inhoud

Twee neergestorte vliegtuigen, één crashlocatie

Op 24 januari 1966 stort een vliegtuig met 117 inzittenden neer bij Chamonix, een stadje in de Franse Alpen op de hoogste berg van Europa: de Mont Blanc (4.807 meter). Opmerkelijk, want zestien jaar eerder stortte er op dezelfde plek ook al een vliegtuig neer. Van dezelfde luchtvaartmaatschappij, Air India.

In het gebergte en in de valleien daaromheen wordt hevig gespeculeerd over sinistere oorzaken, gevoed door het feit dat Homi Bhabha, hoofd van het atoomprogramma van India, aan boord van het tweede vliegtuig zat.

Eén man, Jean-Daniel Roche, raakt geobsedeerd door het verhaal en gaat zelf op onderzoek uit. Zonder enige ervaring beklimt hij de gletsjer, waarop de wrakstukken van het vliegtuig met het smelten van het ijs langzaam maar zeker bloot komen te liggen.

Roche ontpopt zich al snel als een controversiële man vanwege zijn aandachttrekkerij richting de pers en roekeloze gedrag in de bergen – wat hem de bijnamen ‘Kuifje van de Mont Blanc’ en ‘La teigne des glaciers’ (ringworm van de gletsjers) oplevert.

Uiteindelijk komt Roche tot de theorie dat het neergestorte vliegtuig in 1966 in botsing moet zijn gekomen met een Italiaans spionagevliegtuig. En dat Frankrijk de zaak in de doofpot heeft gestopt.

Het verhaal, waarvoor journalist Simon Akam afreisde naar de Franse Alpen, verscheen al in 2019, maar is nog altijd een dikke aanrader. Zeker voor wie snakt naar wat verkoeling deze zomer.

1843 Magazine: ‘Death in the Alps’ (Leestijd: 25 minuten)
Correspondent Consumptie