Spring naar inhoud

Deze man betaalt een torenhoge prijs voor het blootleggen van Poetins corruptie

Wie openlijk het gevecht aangaat met Vladimir Poetin, slaapt de rest van zijn leven met één oog open en kijkt altijd over zijn schouder. De Amerikaans-Britse hedgefondsmanager Bill Browder weet dat als geen ander. In de jaren negentig begon Browder te investeren in de voormalige Sovjet-Unie, waar communisme had plaatsgemaakt voor cowboykapitalisme.

Hij bouwde een portfolio op van 4,5 miljard dollar, maar zijn corruptieonderzoeken bij ondernemingen schoten de Russen in het verkeerde keelgat. Browder werd gedeporteerd, zijn investeringsfonds werd ingepikt en het Poetinregime stal 230 miljoen dollar via een onwettige belastingteruggave. Browders advocaat Sergej Magnitski legde de fraude bloot, belandde in de gevangenis en werd in 2009 vermoord. Over deze periode publiceerde Browder in 2015 het boek Red Notice.

Het vervolg, leest opnieuw als een politieke thriller à la John le Carré. Meer mensen in Browders kring krijgen bezoek van Russische moordbrigades: de advocaat van de gestorven advocaat, een klokkenluider, twee prominente oppositiepolitici. De modus operandi – vergiftiging, een val van het dak – wijst zonneklaar naar geheime dienst FSB.

Browder zelf wordt gestalkt in Aspen en New York en tegengewerkt in Spanje en Zwitserland. Hij worstelt met gewetenloze advocaten, een seniele rechter, een russofiele Republikein, weerbarstige diplomaten en de ongemakkelijke nachtclubvibe in de studio van Jinek. Terwijl zijn team banktransacties ontleedt via Moldavië, de Baltische staten en Cyprus, maakt Browder zich druk over smaadzaken, dagvaardingen en een toezegging van Donald Trump aan Poetin dat hij Browders uitlevering aan Moskou overweegt.

Freezing Order is een spannend, meeslepend en informatief exposé van een moedige man. Zijn miljoenen zal hij nooit meer terugzien, maar zijn strijd voor gerechtigheid voor zijn vermoorde kompanen dwingt ontegenzeggelijk respect af.

Bill Browder: ‘Freezing Order: A True Story of Russian Money Laundering, Murder, and Surviving Vladimir Putin’s Wrath’ (336 pagina’s, te koop bij uitgeverij Simon & Schuster)
Algemeen redacteur