Spring naar inhoud

De mysterieuze dode vrouw met een identiteit als Droste-effect

Zoekend naar een pas verschenen stuitte ik onverwachts op een bizarre Amerikaanse true crime-documentaire. In 1990 overlijdt Tonya Hughes, danseres in een stripclub, na een aanrijding in de Amerikaanse staat Oklahoma. Haar echtgenoot, Clarence Hughes, beweert dat hij op dat moment lag te slapen in een nabijgelegen motel. Hij draagt hun zoontje Michael over aan een pleeggezin en verlaat de staat, maar vier jaar later keert hij terug en ontvoert hij het zesjarige jongetje op klaarlichte dag uit een basisschool. Michael wordt nooit teruggevonden.

En daar begint het mysterie pas. Regisseur Skye Borgman, die ook het nagelbijtend spannende maakte, presenteert met Girl in the Picture een matroesjka van absurde plotwendingen. Dat stripper Tonya niet echt zo heet mag niet per se een verrassing heten, maar ook haar vermeende ware naam is een troebele opeenstapeling van red herrings. Hetzelfde geldt voor Clarence, die misschien wel Warren heet of zelfs Tonya’s vader schijnt te zijn wanneer de film op een concoctie dreigt uit te draaien.

Pas een kwarteeuw na dato werd dit krankzinnige misdaadmysterie grotendeels ontrafeld. Laat je meevoeren en sla om de paar minuten steil achterover van verbazing.

Netflix: ‘Girl in the Picture’ (Kijktijd: 1 uur en 40 minuten, abonnement vereist)
Algemeen redacteur