Beste,
‘Iedereen haat wespen’, schreef ik vorige maand. Maar deze zomer lijkt het tij gekeerd.
‘De wesp is geen plaag maar een zegen’, kopt NRC. ‘Genoeg redenen om van wespen te houden’, schrijft de Volkskrant. ‘Wespen zijn er niet op uit om jou te steken’, ontdekt Trouw. Zelfs bij het AD wankelt de wesphaat: ‘Wat moeten we met al die wespen: verdelgen of toch een tafeltje dekken?’
En dan is er nog mijn eigen ode aan de wesp. ‘Op het terras is het zoveel gezelliger nu ik dit weet 👏’, vat lezer Harald de gemoederen samen.
De tijd is dan ook rijp voor een Nationale Wespentelling, denkt Sjoert Fleurke van de Wespenstichting. Dit weekend, 20 en 21 augustus, organiseert hij de eerste echte wespentelling in Nederland. Fleurke wil inzicht in de populaties van sociale en solitaire wespen door de jaren heen. Daar is vrijwel niks over bekend.
Een eerdere telpoging dit jaar op ‘wespenkoninginnedag’ (30 april) viel in het water omdat niemand nog van wespen hield. Hoe anders is dat nu?
Mediakritiek
Alle wespliefde in de media heeft Fleurke erg verheugd: ‘Bij enkele journalisten zie ik een kentering, de wesp is geen oervijand meer die verdelgd moet worden. Toch komt er nog steeds veel kwaadaardige flauwekul voorbij.’
Zoals toen boswachter Arjan Postma laatst bij Op1 mocht vertellen waarom wespen ‘toch niet zo vervelend zijn’, maar ook zei dat je wespennesten prima kunt vernietigen in augustus.
‘Complete onzin’, twittert Fleurke dan. ‘1. Gif is slecht voor de natuur, 2. Er zijn dan nog geslachtsdieren in het nest, 3. De meeste nesten zijn in augustus nog ecologisch actief.’
Geslachtsdieren zijn nieuwe koninginnen en wespendarren, nodig voor de volgende generatie wesp. En ‘ecologisch actief’ houdt in: wespen vangen nog muggen, bestuiven bloemen, et cetera. ‘Als je zo’n nest verdelgt houdt dit allemaal op’, aldus Fleurke.
(Ook deed Postma voor hoe je een wespenangel verwijdert, maar wespen laten bij steken haast nooit angels achter. Dat doen honingbijen.)
Bevraag verdelgers
Fleurke staat bekend om zijn constante mediakritiek betreffende alles wesp. Een stokpaardje: laat verdelgers niet vrijuit hun verhaal doen.
Zo zei een plaagbestrijder in De Volkskrant: ‘Een wespennest hoeft niet altijd overlast te veroorzaken. Maar je kunt het toch maar beter laten weghalen. Als je het laat zitten, vliegen de koninginnen uit en heb je kans dat je het jaar erop nog meer wespennesten krijgt.’
Enter Fleurke: ‘Nee, gif is niet beter en een toename van wespennesten in je tuin is zéér onwaarschijnlijk omdat:
- Nieuwe koninginnen zich tot kilometers ver van het ouderlijk nest verspreiden.
- De kans dat het tuintje van de gemiddelde Nederlander meer dan één wespennest bevat sowieso erg klein is.
- Je wel kunt nagaan dat als ieder wespennest daadwerkelijk meerdere nieuwe wespennesten zou voortbrengen er al snel een wespenplaag van Bijbelse proporties uitbreekt. De meeste koninginnen en nestjes redden het niet door allerlei natuurlijke oorzaken.
- En zelfs als je volgend jaar een nieuw wespennest krijgt, waarom zou je er dan ineens wél last van hebben, als je dat eerder niet had?’
Je begrijpt, mocht er nog eens een onvertogen woord over zwart-gele steekbeestjes vallen, zie Twitters @wespenvriend voor de waarheid over wespen.
En als je na al het pro-wespgeweld toch van een wespennest af wilt: mail de Wespenstichting. Dan wordt het nest misschien bijgezet in Fleurkes Wespenheul.
Maar vergeet ze niet eerst te tellen dit weekend!
Op de hoogte blijven van m’n avonturen in niet-mensland? Ik schrijf over die andere 99 procent van de wereld: van pluizige pauwspin tot mens-varken-hybride. In deze mail houd ik je geregeld op de hoogte van vragen die ik heb, stukken die ik schreef of mooie wetenschapsverhalen van anderen.Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!