Spring naar inhoud

Quincy Jones belichaamt de moderne geschiedenis van zwart Amerika

Ik heb een speciaal lijstje documentaires, series en films die ik bewaar voor momenten zoals de post-Lowlandskater. Thema: hoopvol. Quincy, over muzikant en producer Quincy Jones, stond hier al een tijd hoog op, en dankzij een geleende login was het vorige week eindelijk zover.

De trailer beloofde veel goeds, want wie was deze man met wie Frank Sinatra naar eigen zeggen zijn beste shows maakte, die de hartsvriend was van Ray Charles, die Michael Jackson zijn onmiskenbare popsound gaf? Die Oprah Winfrey ontdekte, van Will Smith de Fresh Prince maakte en ook nog even een conferentie organiseerde om de East en West Coast-rappers met elkaar te verzoenen?

Als je denkt dat ik te veel weggeef: dit is nog maar een fractie van het leven dat Jones leidde, en de onwaarschijnlijk centrale rol die hij speelde in de moderne geschiedenis van zwart Amerika. Een leven zo rijk en vol, dat je de wat rommelige documentairestijl en de zoetsappige Amerikaanse vader-dochteronderonsjes gemakkelijk voor lief neemt.

Netflix: ‘Quincy’ (Kijktijd: 2 uur en 5 minuten)