Spring naar inhoud

Een thriller van een tennisdocu om afscheid te nemen van Roger Federer

Hij won twintig grandslamtitels, was vierenhalf jaar aaneengesloten de nummer één van de wereld, beschikte over een souplesse waarvan menig sporter slechts kan dromen, en gedroeg zich bovenal voorbeeldig op en buiten de baan. De Zwitserse tennislegende Roger Federer (41) houdt het voor gezien na een profcarrière van 24 jaar. Aan het einde van de maand gaat hij, vlak na zijn evenzo onvergetelijke vrouwelijke evenknie Serena Williams, genieten van een welverdiend pensioen.

Federers loopbaan kende vele memorabele momenten. Er was die schier onmogelijke slag helemaal vanaf de baseline, door zijn eigen benen, Of de gevatte opmerking van zijn Nederlandse tegenstander Robin Haase, die een

Maar geen enkele wedstrijd die Federer speelde verdient het meer om de geschiedenisboeken in te gaan dan de Wimbledonfinale van 2008, tegen zijn Spaanse aartsrivaal Rafael Nadal. De geweldig aan elkaar gewaagde mannen bestreden elkaar 4 uur en 48 minuten lang, in een uitputtingsslag van het allerhoogste niveau. Nadal met zijn betonnen biceps en snoeiharde forehand; Federer met zijn gracieuze pasjes en sierlijke backhand.

De documentaire Strokes of Genius legde het summum van de tennissport op ongelooflijk spannende wijze vast. Het is de ultieme registratie van Federers capaciteiten – sportief met een racket én in de omgang.

Apple TV: ‘Strokes of Genius’ (Kijktijd: 1 uur en 40 minuten, abonnement vereist)
Algemeen redacteur