Spring naar inhoud

Een kritische maar zachtaardige documentaire over de teloorgang van links

What’s left - de puinhopen van links is een documentaire over van Juul op den Kamp en Johan Fretz over ‘de teloorgang van de sociaaldemocratie’. Of eigenlijk – in de woorden van filmmaker Fretz – een ‘popcornmovie over serieuze politiek’. Fretz wil met de film laten zien welke afslagen de sociaaldemocratische PvdA heeft genomen en welke fouten daarbij zijn gemaakt. En hoe we kwamen tot waar de sociaaldemocratie nu is beland.

Fretz oordeelt hard over de gemaakte fouten, maar juist omdat hij enorm geeft om de sociaaldemocratie in het algemeen en de PvdA in het bijzonder. Hij heeft ontzag en respect voor de partijleiders én heeft kritiek op de stappen die zij vanuit hun functie hebben gezet. Dat is gedurfd, maar bovenal schaarse nuance in een gepolariseerd landschap.

Uit de documentaire blijkt: het zijn net mensen, die PvdA’ers. Alleen vergeten die mensen soms voor wie ze het doen: de burgers. Wat deze leiders volgens Fretz telkens verloochenen is de haast heilige drie-eenheid van ‘verdeling van kennis, macht en inkomen’. Na op Lubachiaanse wijze het lijdenspad van links te laten zien, sluit Fretz af met de vraag: what’s left? Niet alleen om te ontdekken wat er nog over is van links, maar vooral ook om te achterhalen: waar willen we heen, wat zijn onze idealen?

2Doc: ‘What’s left - de puinhopen van links’ (Kijktijd: 1 uur en 15 minuten)