Ha luisteraars! We hebben hem eindelijk achter de microfoon gekregen: Diederik Samsom. We kennen hem als voormalig partijleider van de PvdA, maar dat was een baantje van niks vergeleken met zijn huidige functie. Samsom is nu de stafchef voor Frans Timmermans, eigenlijk de topambtenaar die leiding geeft aan de Europese Green Deal – het enorme pakket maatregelen waarmee de EU in 2050 klimaatneutraal wil zijn.

Ga er even voor zitten, want het werd een gesprek van bijna twee uur. We hebben het over Ecodesign: de geweldig gave richtlijn die onze stofzuigers, warmtepompen en lampjes zuiniger maakt. We hebben het over de Groningse gasbel: moet dit taboe geslecht worden? We hebben het over het prijsplafond voor elektriciteit (ik – Jesse – denk: dit wordt een shitshow, Diederik denkt: valt wel mee). We hebben het over niet-gehaalde ambities die worden bestreden met nog hogere ambities.

We hebben het over de waterstofambities van de Europese Commissie: kostbare energieverspilling of bittere noodzaak? En we hebben het over het verschil tussen Europa en Den Haag – hoe de medialuwte het ook mogelijk maakt meer over de inhoud te praten.

Leesvoer bij deze aflevering:

  • Een goede om in het achterhoofd te houden tijdens deze aflevering is  
  • We noemden mijn (Jesses) stuk over ‘bemoeizuchtig’ Europees beleid dat zorgt voor vooruitgang, met de legendarische titel:
  • Ook hadden we het even over de (inmiddels zeer achterhaalde) toespraak van Frans Timmermans tijdens
  • En Samsom vertelde over het project REPower EU waarin plannen voor veilige, betaalbare en duurzame energie vastgelegd zijn. Mocht je die door alle #ophef en #crises gemist hebben? Lees je dan even in.

Zoals altijd kun je ons op het internet aanschieten via rudienfreddieshow@decorrespondent.nl.

Correctie 26 september: In een eerdere versie van dit artikel stond dat Samsom ex-directeur van Greenpeace is, dat klopt niet: hij was er campagneleider.