Spring naar inhoud

Adnan Syed is vrij. Zat de hoofdpersoon van podcast Serial onschuldig vast?

Het is een van de meestbesproken moorden van de laatste twintig jaar: de gewelddadige dood van de Koreaans-Amerikaanse middelbare scholier Hae Min Lee in Baltimore in 1999. Niet lang nadat haar lichaam werd gevonden in het grimmige Leakin Park werd Lee’s ex-vriend Adnan Syed gearresteerd.

De 17-jarige jongen van Pakistaanse komaf werd veroordeeld tot levenslang op basis van een onbetrouwbare kroongetuige en rommelige belgegevens. Na 23 jaar kwamen de openbaar aanklagers eindelijk zelf tot die conclusie; Syed, nu 41, werd vorige week in voorwaardelijke vrijheid gesteld. Justitie in Baltimore heeft twee andere verdachten in het vizier.

Het was journalist Sarah Koenig die de zaak in 2014 aan het rollen bracht. Haar podcast Serial verhief de audiovorm eigenhandig van gezapige radioshow tot epische true crime-vertelling en wist Zijn vrijlating verraste haar, vertelt Koenig in een extra aflevering die vorige week verscheen.

Voor wie liever kijkt: filmmaker Amy Berg bracht in 2019 een onderhoudende docuserie uit over de moord op Hae Min Lee. Daarin komen we meer te weten over Syeds familie en komen privédetectives en gedreven advocaten aan het woord.

Serial: ‘Adnan Is Out’ (Luistertijd: 20 minuten) HBO Max: ‘The Case Against Adnan Syed’ (Kijktijd: 4 afleveringen van gemiddeld 1 uur, abonnement vereist)
Algemeen redacteur