Waarom de mensheid een halve eeuw na Apollo 11 opnieuw naar de maan reist
Vandaag zou ruimtevaartorganisatie NASA met de lancering van de Space Launch System-raket (SLS) en daarbovenop een Orion-capsule beginnen aan de uitvoering van de Artemis I-missie. Terug naar de maan, zonder mensen dit keer. Wel aan boord: vier poppen vol sensoren die informatie moeten verstrekken ten behoeve van toekomstige astronauten. Want dat is het uiteindelijke doel van Artemis: een menselijke basis op het stoffige oppervlak hoog boven de aarde.
De lancering is uitgesteld vanwege een tropische storm, maar zodra de weergoden het toelaten zal de grote reis beginnen. Als er ooit een tijd van maanmensen komt, zal dit wellicht een sleutelmoment zijn in hun ontstaansgeschiedenis. Maar welke factoren leiden tot zo’n moment?
Ruimtevaart komt voort uit een mengsel van techniek, politiek, verbeelding en, in toenemende mate, commercie. Er zijn maar weinig beschouwingen waarin al die facetten tegelijkertijd aan bod komen. In de podcast Moonrise gebeurt dat wel. In tien delen ontrafelt Washington Post-journalist Lillian Cunningham de aanloop naar de eerste maanlanding in 1969.
Hoewel het inmiddels geschiedenis is, kan het begrijpen van de Apollo-missie ons ook de Artemis-missie beter laten doorgronden. Welke politieke en maatschappelijke keuzes leiden tot de lancering van raketten? Wie en wat zet een maanlanding in beweging? En waarom willen mensen überhaupt naar de maan?
The Washington Post: ‘Moonrise’ (Luistertijd: 12 afleveringen van gemiddeld 45 minuten)