Luisteraars! Deze keer is Tobias Leenaert te gast in onze podcast. Hij is de man die je misschien wel de meest effectieve dierenrechtenactivist van de Lage Landen zou kunnen noemen. Tobias is een heel hippe club die de transitie naar een plantaardiger dieet probeert te versnellen.

De aanleiding van dit interview? Onlangs is Tobias boek’ Naar een vegan wereld. Een pragmatische aanpak gepubliceerd. Misschien denk je bij een veganist aan een ietwat bleek en drammerig type, maar Tobias is een frisse en bedachtzame Belg die heel goed nadenkt over hoe hij anderen zo goed mogelijk kan overtuigen. Want gelijk hebben is leuk, maar gelijk krijgen is nog veel leuker. is al voor een verbod op de intensieve veehouderij, maar hoe gaan we van A naar B?

We hebben het over de vraag waarom Tobias meer dan twintig jaar geleden al veganist werd, en hoe moeilijk dat toen nog was. We hebben het over waarom de dierenrechtenbeweging zo lang zo weinig resultaat boekte, en waarom dat nu lijkt te veranderen. En natuurlijk hebben we het over de vraag wat we nu allemaal kunnen doen om af te rekenen met de mondiale bio-industrie.

Als altijd horen we graag wat jullie vinden! We zijn bereikbaar op rudienfreddieshow@decorrespondent.nl.

Leesvoer bij deze aflevering:

  • De aanleiding voor dit gesprek is de recent uitgebrachte Nederlandse vertaling van Tobias’ boek
  • De klassieker van Peter Singer over de manier waarop mensen omgaan met andere dieren werd door Tobias ter tafel gebracht als persoonlijke inspiratiebron voor zijn keuze om veganist te worden.
  • We hadden het over de in 2018 uitgebrachte documentaireserie waarin onderzocht wordt welk dieet je lichaam in staat stelt het beste te presteren. Ga ook zeker goed zitten voor de scène die in deze aflevering naverteld wordt.
  • Het onderzoek van de Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties kwam aan bod.