Spring naar inhoud

Reconstructie van een gruwelijke vergismoord

Ogenschijnlijk kleine gebeurtenissen kunnen soms als broodkruimels leiden naar iets veel groters. Zo ook de dodelijke aanslag in een Rijswijks kantoorpand in 1985. Wat een plaatselijke tragedie leek, had waarschijnlijk te maken met de machtsstrijd in Suriname van de jaren tachtig. 

Op een avond in maart 1985 dringen twee gemaskerde en gewapende mannen een kantoorpand aan de Haagse Verrijn Stuartlaan binnen, waar op dat moment een vierkoppig bandje aan het repeteren is, met een vijfde toeschouwer erbij. De indringers beginnen te schieten, drie muzikanten overleven het niet.

In het gebouw blijkt ook de Bevrijdingsraad voor Suriname zijn hoofdkantoor te hebben, een organisatie die zich vanuit Nederland verzet tegen het regime van Desi Bouterse. De muzikanten hadden niks met de situatie in Suriname te maken en alles wijst op een dodelijke vergissing. Maar voor de moorden werd nooit iemand veroordeeld, en de nabestaanden verkeren tot op de dag van vandaag in onzekerheid over waarom dit is gebeurd. 

In de podcast Het geheim van Rijswijk maakt journalist Anna Korterink voor NRC een indrukwekkende reconstructie van de zaak, waarin ze niet alleen blootlegt wat er die avond is gebeurd en de slachtoffers een gezicht geeft, maar ook het bredere verhaal vertelt van de Surinaamse onafhankelijkheid en de gevolgen van het Bouterse-regime. 

NRC: ‘Het geheim van Rijswijk’ (tien afleveriingen van ca. 40 minuten)
Medewerker ledenteam