Vorige week liep ik door een schattig Frans woonwijkje met roze huizen en leistenen dakpannen, toen in de verte een gigantische stalen constructie verrees. 

Het gebouw in Straatsburg waar het Europees Parlement met regelmaat vergadert. 

Hier ontmoette ik PvdA-Europarlementariër Lara Wolters in haar werkkamer met uitzicht op de wapperende vlaggen van alle 27 lidstaten. 

Wolters is hier bezig met wetgeving die ervoor moet zorgen dat Europese bedrijven die wereldwijd hun spullen laten maken verantwoordelijk worden voor de milieu- en sociale problemen die daarmee gepaard gaan. 

Kortom: als het aan haar ligt moeten de Unilevers, Shells en H&M’s van deze wereld straks eerlijker en duurzamer produceren. En als iets misgaat in hun productieketen, moeten deze bedrijven hiervoor aansprakelijk kunnen worden gesteld. Of het nu om ontbossing, dwangarbeid, olielekkages of levensgevaarlijke werkomstandigheden gaat. 

Wolters is al een paar jaar bezig met deze zogeheten duediligencewetgeving. In 2021 stemde het Europees Parlement voor haar wetsvoorstel, waarna de Europese Commissie (EC) begin dit jaar met een officieel Maar dat voorstel gaat volgens Wolters nog niet ver genoeg (bijvoorbeeld omdat de regels volgens het voorstel van de EC voor slechts een paar sectoren gelden), en daarom werkt ze de komende tijd aan aanpassingen die wel tot krachtige wetgeving moeten leiden. 

Ik ben, net als zij, van mening dat wetgeving op dit gebied hard nodig is. Maar hoe maak je die? Hoe voorkom je dat bedrijven ergens een maas vinden in de regels? En hoe zorg je dat je collega’s, mensen en lidstaten meekrijgt? Door Wolters een tijdlang te volgen rondom dit dossier hoop ik hierin meer inzicht te geven. En antwoord te geven op de vraag: wat gaat de Europese burger hier straks van merken? Garandeert de wet dat de kleding in de winkelrekken rechtvaardiger wordt geproduceerd? Dat er voor onze pindakaas geen regenwoud meer wordt gekapt?

Tijdens mijn eerste bezoek heb ik het met Wolters gehad over haar drijfveren, over hoe ze in het Europees Parlement is terechtgekomen en over wat volgens haar de grootste uitdagingen zijn rondom het duediligencewetsvoorstel. Ook schoof ik aan bij een gesprek met twee advocaten die werken aan een rechtszaak tegen energiebedrijf Total in Frankrijk vanwege misstanden in Oeganda. En bij een bijeenkomst van de sociaaldemocraten met leden die zich bezighouden met Wolters voorstel.

Binnenkort meer hierover dus. Mocht je nu al vragen hebben voor Wolters, laat het mij weten. 

Achter de schermen bij Patagonia

Tot slot heb ik morgenochtend een interview met Charles Conn, een van de bestuursleden van Patagonia, die betrokken is geweest bij het besluit om alle aandelen van Patagonia Ik ben heel benieuwd welke afwegingen er achter de schermen speelden, en hoe ze uiteindelijk tot deze constructie zijn gekomen. 

Tot de volgende!

Emy