Spring naar inhoud

Sinan Can lijmt (een stukje van) de breuken in de samenleving

Voor de vierdelige documentaireserie Breuklijnen verbleef journalist Sinan Can voor een periode van een jaar in vier kwetsbare wijken in Europa. In Stockholm, Londen, Brussel en Parijs gaat hij in gesprek met mensen die door de samenleving zijn afgeschreven. Zijn doel: de breuklijnen in de maatschappij onderzoeken. Maar als kijker zie je hem ter plekke ook een klein stukje van die breuken lijmen.

Een gesprek dat hij in het Brusselse Molenbeek voert met een van de oudste inwoners van de wijk is me het meest bijgebleven. Het beangstigt deze vrouw dat de dorpse buurt veranderde in een plek waar alleen nog een halal slager zit. Er zijn zelfs al gemeenten waar de burgemeester Turks is, vertelt ze. Waarop Can met een glimlach vraagt: ‘Is dat erg, als een Turk burgemeester wordt?’

In een buitenwijk van Parijs weet Can contact te maken met een groep Algerijnse mannen die illegaal in Frankrijk verblijft. Ze wonen met zijn dertienen in een appartement, omdat ze anders de huur niet kunnen betalen. Ze verdienen bijna geen geld en worden naar eigen zeggen als dieren behandeld. Dus voelen ze zich gedwongen om te stelen.

Het zijn verhalen die bijna nooit in de media komen. Maar om de kloof in de maatschappij te dichten, is het noodzakelijk dat we ze horen.

NPO Start: ‘Breuklijnen’ (Kijktijd: 4 afleveringen van gemiddeld 50 minuten)
Correspondent Wonen