Spring naar inhoud

Een dromerige achtbaanrit door het leven van David Bowie

In 2015 blies regisseur Brett Morgen miljoenen kijkers omver met zijn documentaire Cobain: Montage of Heck, over de getroebleerde Nirvana-zanger Kurt Cobain. Vooral de verbluffende animaties van de Nederlandse artiest Hisko Hulsing maakten diepe indruk.

Zeven jaar later wijdt Morgen ruim twee uur aan een andere extreem invloedrijke muzikant: David Bowie. De flamboyante Engelsman voert je mee van het lieflijke Space Oddity (1969) naar het vervreemdende Blackstar (2016), dat twee dagen voor zijn dood verscheen.

Morgens documentaire Moonage Daydream is niet zozeer een chronologische vertelling van Bowies leven en carrière als wel een avantgardistisch artistiek project. Interviews met Bowie over genderfluïditeit, vastgeroeste muzikale conventies en de vermeende onverenigbaarheid van toegewijd kunstenaarschap en hechte relaties worden afgewisseld met dromerige concertregistraties en audiovisuele vertalingen van melodie en ritme in explosieve kleuren.

Wie de montage overdreven experimenteel vindt, kan nog steeds genieten van tijdloze nummers als All the Young Dudes, Heroes en Modern Love.

Brett Morgen: ‘Moonage Daydream’ (Kijktijd: 2 uur en 15 minuten, te zien in de bioscoop)
Algemeen redacteur