Deze podcast is een indrukwekkende poging om ‘het internet sinds YouTube’ te duiden
Het is geen geheim dat de algoritmes van Instagram, TikTok en YouTube grotendeels voor je bepalen wat je op internet ziet en leest, met als doel jouw aandacht zo lang mogelijk vast te houden. Omdat de apps zo populair zijn, is het niet zo gek dat je als gebruiker je schouders ophaalt, een volgend filmpje kijkt en je verder niet afvraagt hoe zo’n algoritme eigenlijk werkt. Laat staan hoe het zich over de jaren ontwikkelde.
Dat er wel degelijk menselijk handelen te pas komt aan de inrichting van onze internetrealiteit, ontdekt New York Times-journalist Kevin Roose wanneer hij met YouTube-directeur Susan Wojcicki in gesprek gaat. Zij verklaart bijvoorbeeld dat het videoplatform na de terroristische aanslag in Nice in 2016 besloot dat iedereen in Frankrijk video’s over de aanslag te zien moest krijgen. Hun veiligheid was (mogelijk) in het geding.
De ongevraagde video’s leverden veel ophef en engagement op, wat het algoritme vervolgens weer ‘leerde’ om mensen wereldwijd vooral vaker te confronteren met content die hen tegenstond. En sommige partijen profiteren daarvan: een halfjaar later werd Donald Trump verkozen tot president van de VS.
The New York Times: ‘Rabbit Hole’ (Luistertijd: 8 afleveringen van gemiddeld 30 minuten)