Last van slaaptekort? We hebben geen idee waardoor dat komt (ondanks stapels onderzoek)

Voor veel mensen is het een dagelijkse uitdaging om de aanbevolen zeven uur slaap aan te tikken. Netflix, talkshows en TikTok houden ons wakker; het blauwe licht van de smartphone geldzorgen over de gasrekening garanderen urenlange piekersessies. De oorzaken van een gebrek aan nachtrust zijn snel gevonden, zou je denken.

Helaas: een causaal verband leggen tussen een specifieke activiteit en de zoveelste keer plafondstaren is vrijwel onmogelijk, laat dit geestige stuk in Vulture zien. Waar het ene onderzoek schermtijd aanmerkt als aanleiding om later in slaap te vallen, constateert een andere studie dat de doorsnee bingewatcher juist vroeger naar bed gaat. Terwijl sommige slaaponderzoekers het lezen van een papieren boek voor het slapengaan aanraden, ontmoedigen hun concullega’s juist de consumptie van al te gelaagde verhalen in aanloop naar de nachtrust.

Wel of geen horrorfilms, wel of geen monitoringapps, wel of geen Reddit-rabbit holes: er zijn zo veel factoren die invloed hebben op je slaap dat wetenschappelijk uitsluitsel geven over wat wel en niet werkt ondoenlijk is. Inderdaad een wat vermoeiende conclusie. Voorlopig houd ik het maar bij de rustgevende klanken van die mijn trommelvliezen bespelen bij het vallen van de nacht.

Vulture: ‘Bed Habits’ (Leestijd: 35 minuten)