Werken loont te weinig in Nederland, ons onderwijs biedt geen gelijke kansen en ons collectief is veel meer gericht op repareren dan investeren. Dat ondermijnt het geloof in sociale stijging en eigen verantwoordelijkheid. 

Er is sprake van grote tekorten op de arbeidsmarkt en onze samenleving valt uiteen doordat mensen steeds vaker in bubbels van gelijksoortige andere mensen opgroeien. Het collectief staat zwaar onder druk, met toenemende maatschappelijke instabiliteit, ongelijkheid en een giftig anti-overheidssentiment als gevolg. 

Om al die problemen aan te pakken, is er een coherent pakket aan maatregelen en initiatieven nodig dat Nederland eerlijker en breder welvarend maakt op een manier die zowel sociaaldemocraten, liberalen als conservatieven aanspreekt. 

De situatie is heus niet hopeloos: zoals we de afgelopen decennia een paar knoppen héél erg naar één kant hebben gedraaid, kunnen we de knoppen nu ‘gewoon’ weer terugdraaien. 

In mijn nieuwe boek doe ik een voorzet, met vijf ideeën in een pakket waar heel veel gewone Nederlanders achter kunnen staan. Het Instituut voor Publieke Economie heeft advies gegeven bij de cijfermatige onderbouwing van het boek.

Als het boek verschijnt in januari maak ik van de gelegenheid gebruik om met verschillende experts in gesprek te gaan. En ik ben ook benieuwd naar jullie ideeën.

We beginnen op maandag 23 januari 2023 in het Amsterdamse DeLaMar Theater, met wethouder Marjolein Moorman en journalist Rasit Elibol, en gaan daarna op woensdag 25 januari in de Deventer Schouwburg in gesprek met schrijver Özcan Akyol en econoom Barbara Baarsma.

Praat mee!

In de nasleep van de VPRO-serie Sander en de kloof viel me iets op dat me ontzettend teleurstelde. Veel collega-journalisten wilden in hun beschouwingen eigenlijk alleen maar over mij praten. Waarom ik toch zo bezig was met die kloof, hoe belangrijk mijn eigen achtergrond voor me was (niet) en of ik niet hypocriet ben (natuurlijk wel). Oninteressante vragen, vond ik, die getuigen van weinig interesse in het onderwerp. 

Dat bleek gelukkig volkomen anders bij de kijkers. De essaywedstrijd van de VPRO leverde meer dan 900 inzendingen op en in de rest van het jaar, waarin ik regelmatig met allerlei mensen uit heel het land sprak over De kloof, merkte ik hoezeer het onderwerp leeft. Van bezorgde jongeren tot gearriveerde ondernemers; de kansenongelijkheid in ons land spreekt vrijwel iedereen aan, met een veelheid aan invalshoeken én oplossingen. 

Nu ik een boek heb geschreven, Sander en de brug, met daarin mogelijke oplossingen voor de kansenongelijkheid in Nederland, is het logisch om deze oplossingen te toetsen en te bespreken met experts en ervaringsdeskundigen. Ik kijk ernaar uit om kritisch bevraagd te worden – op de inhoud. 

In deze theatertour ga ik op verschillende locaties in Nederland in gesprek met bekenden en het publiek over de kloof en de brug. Elke avond begint met een korte introductie van Sander en de brug, waarna ik met een of meerdere gasten, en daarna met het publiek, dieper in ga op een of twee van de voorstellen uit het boek. Historicus en presentator Eveline van Rijswijk zal de avonden in goede banen leiden.

De Correspondent presenteert: Sander over de brug

Sander over de brug in Amsterdam - UITVERKOCHT

Met Marjolein Moorman en Rasit Elibol

Datum: maandag 23 januari 2023

Locatie: DeLaMar Theater, Marnixstraat 402

Inloop: 19:00

Programma: 20:00 - 21:45

Tijdens deze theateravond in Amsterdam ga ik in gesprek met wethouder onderwijs, jeugd(zorg) en armoedebestrijding Marjolein Moorman. Zij werd bekend bij het grote publiek door de documentaireserie Klassen (VPRO), over de strijd voor gelijke kansen in het onderwijs. Kansengelijkheid is voor haar de belangrijkste drijfveer om politiek actief te zijn. 

Daarnaast spreken we ook met schrijver en journalist Rasit Elibol. Dit jaar verscheen van hem in De Groene Amsterdammer het artikel waarin hij reflecteert op arm-zijn in Nederland. Ik ben benieuwd naar hoe hij naar mijn plannen kijkt.

Sander over de brug in Deventer - UITVERKOCHT

Met Barbara Baarsma en Özcan Akyol

Datum: woensdag 25 januari 2023

Locatie: Deventer Schouwburg, Leeuwenbrug 2

Inloop: 19:00

Programma: 20:00 - 21:45

In de Deventer Schouwburg ga ik in gesprek met econoom Barbara Baarsma en schrijver en columnist Özcan Akyol. Eus neemt, juist vanwege zijn ervaring als ‘klassenmigrant’, geen blad voor de mond als hij spreekt over kansenongelijkheid in Nederland en het belang van onderwijs. 

Baarsma combineert een functie als hoogleraar toegepaste economie aan de Universiteit van Amsterdam met haar werk als directeur bij de Rabobank. Ook voor haar gaat de tweedeling tussen arm en rijk over kansen. Maar hoe gaan we die kansen creëren? 

Sander over de brug in Rotterdam - UITVERKOCHT

Datum: donderdag 26 januari 2023

Locatie: Oude Luxor, Kruiskade 10

Inloop: 19:00

Programma: 20:00 - 21:45

Vanwege jullie enthousiasme voor de programma’s in Amsterdam en Deventer, laten we graag weten dat er ook een avond in Rotterdam zal zijn. Aan het programma wordt nog gewerkt, maar op donderdag 26 januari vervolg ik daar (samen met Eveline) het gesprek. Met jullie, natuurlijk, en met gasten die we zo snel mogelijk bekend zullen maken.

Sander over de brug in Utrecht - UITVERKOCHT

Datum: maandag 30 januari 2023

Locatie: TivoliVredenburg, Vredenburgkade 11

Inloop: 19:00

Programma: 20:00 - 21:45

En hetzelfde geldt voor Utrecht! Daar komen ik en Eveline op maandagavond 30 januari langs om het gesprek verder te voeren. Met jou en met sprekers die we binnenkort bekend zullen maken.

Sander over de brug in Nijmegen

Datum: dinsdag 31 januari 2023

Locatie: De Vereeniging, Keizer Karelplein 2D

Inloop: 19:00

Programma: 20:00 - 21:45

De laatste stad waar ik tijdens deze tour langs kom is Nijmegen.

Koop hier je kaartje

Kaartjes en opbrengsten

Je kunt kiezen voor een kaartje met of zonder boek. Leden van De Correspondent krijgen als altijd korting. Daarnaast introduceren we een ‘brugkaartje’. Hiermee kun je een kaartje kopen voor iemand met een kleinere portemonnee. Zo wordt de avond toegankelijk voor een zo groot mogelijk publiek. 

Dus wil je deze avond graag bijwonen, maar houdt de toegangsprijs je tegen? Meld je aan, dan stuurt De Correspondent je een kaartje (zolang de voorraad strekt). We hopen dat er per avond minstens 50 brugkaartjes worden gekocht. Als dit niet lukt, zal De Correspondent tot 50 kaarten gratis beschikbaar stellen.

Ik wil zelf overigens niets verdienen aan deze theatershow. Mijn deel van de inkomsten zal ik schenken aan een stichting die zich bezighoudt met het beschermen van onze democratie tegen technologische bedreigingen, bijvoorbeeld via sociale media.

Benieuwd naar het boek?

Sander en de brug In de tv-serie ‘Sander en de Kloof’ stelt Sander Schimmelpenninck de ongelijkheid in Nederland aan de kaak. In dit boekje beantwoordt hij de vraag die hij daarna uit alle hoeken kreeg: wat kunnen we eraan doen? Bestel ‘Sander en de brug’ alvast hier