Spring naar inhoud

Waarom Cody Gakpo met een spiekbriefje het veld opgaat

Als je vanmiddag goed kijkt, tijdens Nederland-Verenigde Staten, dan zie je misschien witte tape met zwarte streepjes om de rechterpols van Cody Gakpo.

Cody Gakpo tijdens de FIFA World Cup Qatar 2022 groep A wedstrijd tussen Nederland en Qatar. Foto: Koen van Weel / ANP

Die tape is geen bescherming van een polsbandje, zoals sommige spelers hun ringen aftapen om te voorkomen dat ze die kwijtraken of er een blessure door oplopen. Of om tatoeages te bedekken, of wat dan ook. Nee, de tape van Gakpo is een spiekbriefje.

Gakpo is een van de spelers op het WK die een privécoach hebben buiten hun club om. Denzel Dumfries bijvoorbeeld samen met ‘performance coach’ Gakpo met Loran Vrielink, over wie ik eerder schreef. En Vrielink moedigt zijn spelers aan om hun tactieklessen te verwoorden en verbeelden. Stefan de Vrij – die ook samenwerkte met Vrielink – deed dat jaren geleden, door vlak voor wedstrijden en in de rust op een briefje te kijken dat hij in zijn portemonnee meenam.

Het tactiekspiekbriefje van De Vrij. (Foto: Stefan de Vrij)

Sherida Spitse, speelster van het Nederlands vrouwenelftal, had visuele reminders van Vrielink gekregen. Een afbeelding van, bijvoorbeeld, een ijsco – ze moest de bal opeisen – en een zebrapad. Een zebrapad? Ja, zodat ze goed naar links en rechts keek voordat ze een ruimte (op het veld) betrad – zoals je ook moet doen als je de weg oversteekt.

En precies dat staat op het polsbandje van Cody Gakpo, zegt Vrielink. Strepen die een zebrapad uitbeelden, zodat hij aan zijn kijkgedrag denkt. Een paar maanden geleden kwam Vrielink op het idee. Een briefje of een afbeelding op een smartphone bekijken voor de wedstrijd – dat is nuttig. ‘Maar hoe kan ik zorgen dat spelers ook tijdens wedstrijden continu denken aan fundamentals [tactische principes, MdH]?’

Zo dus – met zo’n witte strook tape. Goed om te weten: zelfs de beste voetballers van de wereld weten dat ze zichzelf met regelmaat moeten herinneren aan de basics van hun vak.

Meer lezen?

Waarom Oranje-middenvelder Sherida Spitse aan zebrapaden en ijsjes denkt tijdens de wedstrijd (en hoe ze daar beter door speelt) Voor Stefan de Vrij telt elke honderdste van een seconde. Zo analyseert hij z’n eigen spel
Correspondent Sport