Spring naar inhoud

Deze smeltende gletsjer op Antarctica kan de zeespiegel tot wel drie meter doen stijgen

Pine Island Bay is een van de meest afgelegen plekken op aarde. De Antarctische baai werd pas in 1947 voor het eerst gefotografeerd; het dichtstbijzijnde onderzoeksstation is 1.500 kilometer verderop. Maar juist ten westen van de Zuidpool kan de opwarming van de aarde een van de meest catastrofale gevolgen hebben.

Twee smeltende gletsjers, Thwaites en Pine Island Glacier, dragen jaarlijks bij aan 5 procent van de wereldwijde zeespiegelstijging. Dat zijn 20 miljoen Olympische zwembaden aan smeltwater. Met name het verdwijnen van de Thwaites-gletsjer is een enorm risico, schrijft ecologieblad Hakai Magazine: in het ergste geval kan de hele West-Antarctische ijskap dan in zee verdwijnen, met drie meter zeespiegelstijging als gevolg.

Toegegeven: dit gebeurt niet binnen nu en enkele decennia. Maar juist het langzame tempo, alsook de onzichtbaarheid waarmee steeds warmer zeewater letterlijk onder de oppervlakte aan deze gletsjers vreet, maakt dat we Antarctica scherp in de smiezen moeten houden.

Hakai Magazine: ‘How We Came to Know and Fear the Doomsday Glacier’ (Leestijd: 20 minuten)
Algemeen redacteur