Luisteraars! Stikstofcrisis, asielcrisis, energiecrisis, woningcrisis: het wemelde in 2022 van de crises. Haast zou je vergeten dat er ook nog wat goed nieuws was te melden. Om het jaar goed te beginnen daarom deze podcast met een volstrekt willekeurige opsomming van positieve ontwikkelingen.

Wat te denken van Niger? Het eerste Afrikaanse land dat rivierblindheid heeft uitgebannen. Slaapziekte? Verdwenen uit Benin, Oeganda, Rwanda en Equatoriaal-Guinea. Malariadoden? Bijna 30 procent minder in het afgelopen decennium (en vorig jaar werd bekend dat onderzoekers van de Universiteit van Oxford een werkzaam vaccin hebben ontwikkeld!). Scheepsbrandstoffen met 3,5 procent zwaveloxides? Mag niet meer (en scheelt 30.000 doden per jaar!).

En dan zijn er nog de gunstige binnenlandse ontwikkelingen. Hele categorieën van criminaliteit die nauwelijks meer bestaan. Autodiefstal, ooit een plaag, inmiddels een zeldzaamheid. Fietsdiefstal? Factor vijf gedaald. Inbraak, diefstal, geweldsmisdrijven, vernielingen, muntmisdrijven: allemaal op hun retour! Schoolverlaters: twee keer minder dan twintig jaar eerder. Fijnstof, stikstofoxides, zwaveloxides: minder, minder, minder.

Leesvoer bij deze aflevering:

Deel ook vooral jouw ideeën en vragen hier op De Correspondent of mail ons op rudienfreddieshow@decorrespondent.nl.

Meer lezen:

Goed nieuws over het klimaat Veel mensen denken dat de mensheid gedoemd is. De publicatie van ieder nieuw klimaatrapport wakkert de wanhoop aan. Maar je hoeft maar een paar jaar terug te blikken om te zien dat groene vooruitgang heel snel kan gaan. Ga naar dit artikel van Jelmer Mommers Laat het nieuws ook gaan over wat we niet weten Van verkiezingen tot rechtszaken, van natuurrampen tot oorlogen – het nieuws gaat over wat we weten. Zo lijkt de wereld simpeler en zekerder dan ze is. Tijd voor een nieuwsjournalistiek die onzekerheid serieus neemt. Ga naar dit artikel van Sanne Blauw