Tigri Tories
Maak kennis met Tigri Tories, de podcast over de allermooiste Surinaamse boeken
SoundCloud

Als het gaat over Nederlandse literatuur, dan denken de meeste mensen aan Jan Wolkers, Remco Campert of Gerard Reve. Weinig Nederlanders kennen schrijvers als Edgar Cairo, Bea Vianen, Thea Doelwijt of Trefossa. Dat is zonde, want Surinaamse schrijvers als deze hebben een onmisbare bijdrage geleverd aan de Nederlandstalige literatuur.

Wij, Noraly Beyer en Raoul de Jong, vinden het hoog tijd dat Surinaamse literatuur het podium krijgt dat ze verdient. Onze podcast Tigri Tories is een eerbetoon aan de schrijvers die iedereen zou moeten kennen, omdat hun verhalen ons iets leren over het Nederland en Suriname van vroeger en nu. Hun werk biedt ons perspectieven op wat het betekent mens te zijn, opent deuren naar minder bekende delen van onze geschiedenis, en verrijkt daarmee onze boekenkasten én onze levens.

Op de schouders van Surinaamse schrijvers

We trappen Tigri Tories vandaag af met het boekenweekessay van 2023, Boto Banja, geschreven door Raoul zelf.

Raoul is de allereerste boekenweekauteur met Surinaamse roots, en toen hij werd gevraagd het essay te schrijven, dacht hij aan alle Surinaamse schrijvers op wier schouders hij staat. Schrijvers die soms in de gevangenis werden gestopt, uit hun geboorteland werden verbannen of werden gevolgd door de geheime dienst, vanwege het gebruiken van hun stem.

Raoul reisde in de voetsporen van een aantal belangrijke zwarte schrijvers uit de vorige eeuw

Voor het essay liet Raoul zich inspireren door een dansinstructie van de banja, afkomstig uit een boek uit 1922, van zijn eigen schrijvende voorouder Theo Comvalius. De banja is een muziek- en dansstijl waarmee tot slaaf gemaakten het verhaal van hun overtocht van Afrika naar de Nieuwe Wereld vertelden. Op die manier zouden ze niet vergeten waar ze oorspronkelijk vandaan kwamen, en dat ze daar mensen in plaats van ‘slaven’ waren geweest.

Voor Boto Banja maakte Raoul zijn eigen variant van de banjadans. Hij stapte in de Dominicaanse Republiek aan boord van een catamaran om naar Curaçao te varen; ooit de locatie van een van de belangrijkste slavenmarkten van de Nieuwe Wereld. Hij reisde in de voetsporen van een aantal belangrijke zwarte schrijvers uit de vorige eeuw, die zeeën en oceanen overstaken om de verhalen van hun tot slaaf gemaakte voorouders met de wereld te delen.

Hoe Raouls reis verliep en wat die hem allemaal heeft opgeleverd, hoor je in deze eerste aflevering van Tigri Tories. Ook leest Raoul zelf voor uit zijn boekenweekessay.

Veel luisterplezier!

Onderzoek en hosts Noraly Beyer en Raoul de Jong • Regie en productie Jacco Prantl • Projectmanagement Edivania Lopes Duarte • Onderzoek Vera Mulder • Eindredactie Jelena Barišić en Anna Vossers • Coördinatie en redactie Maaike Goslinga • Vormgeving Luka van Diepen