De Correspondent
Met haar rebelse theater en literatuur werkte Thea Doelwijt aan een nieuw, onafhankelijk Suriname
SoundCloud

De jaren zestig en begin jaren zeventig waren een bewogen periode in Suriname. Aangespoord en aangevoerd door jonge schrijvers, dichters en intellectuelen, klonken er steeds meer stemmen die riepen om een onafhankelijk Suriname en pleitten voor een eigen Surinaamse cultuur. 

De Surinaams-Nederlandse schrijver Thea Doelwijt (Den Helder, 1938) speelde hier een centrale rol in. In 1961 verhuisde zij vanuit Nederland naar Suriname, waar ze werk vond als journalist en zich begon te verdiepen in de Surinaamse schrijvers die voor haar waren gekomen, zoals In 1967 gaf ze in eigen beheer haar eerste boekje De speelse revolutie, een grap uit, over een groep jonge mensen die – op speelse wijze en met veel gevoel voor stijl – een geslaagde poging doet om de wereld te veranderen.

Het boekje zou een vooraankondiging blijken van de revolutie die in de jaren daarna daadwerkelijk in Suriname zou plaatsvinden. 

Een revolutie vol humor en spel

We spreken over het leven en werk van Thea Doelwijt in de derde aflevering van Tigri Tories, Welke rol speelden humor en spel in Doelwijts werk? Hoe versterkten literatuur en theater de roep naar onafhankelijkheid in Suriname? En wat gebeurde er nadat het land in 1975 daadwerkelijk onafhankelijk werd? 

We praten erover met Thea Doelwijts levenspartner Marijke van Geest, en Rita Rahman, schrijver en voorzitter van de Werkgroep Caraïbische Letteren. Acteur Mathieu Wijdeven leest fragmenten uit De speelse revolutie voor.

Nieuwsgierig geworden naar De speelse revolutie? Het boekje is niet meer fysiek verkrijgbaar, maar met dank aan Thea Doelwijt en Marijke van Geest

Veel lees- en luisterplezier!

Onderzoek en hosts Noraly Beyer en Raoul de Jong • Regie en productie Jacco Prantl • Projectmanagement Edivania Lopes Duarte • Onderzoek Vera Mulder • Eindredactie Jelena Barišić en Anna Vossers • Coördinatie en redactie Maaike Goslinga • Vormgeving Luka van Diepen

Meer luisteren?

Maak kennis met Tigri Tories, de podcast over Surinaamse schrijvers die een plek verdienen in ieders boekenkast Surinaamse schrijvers hebben een onmisbare bijdrage geleverd aan de Nederlandstalige literatuur, maar zijn nauwelijks te vinden in Nederlandse boekhandels. Onze podcast Tigri Tories is een eerbetoon aan de allermooiste Surinaamse boeken die iedereen zou moeten lezen. Luister naar aflevering 1 Bijna tachtig jaar na zijn dood krijgt Anton de Kom eindelijk de erkenning die hij verdient Onze podcast Tigri Tories is een eerbetoon aan Surinaamse schrijvers die een plek verdienen in ieders boekenkast. In deze tweede aflevering bespreken we het leven en (onbekendere) werk van Anton de Kom, de eerste Surinamer met een plaats in de Canon van Nederland. Luister naar aflevering 2