In 1969 liet uitgeverij De Bezige Bij van bijna al haar auteurs maken. Voor de gelegenheid verzamelden zich meer dan honderd schrijvers – overwegend mannen – in de bibliotheek van het Rijksmuseum. Van het hele gezelschap was Leo Ferrier (Paramaribo, 1940 - Paramaribo, 2006) de enige persoon van kleur. 

Ferrier is een van de eerste Surinaamse schrijvers die werden uitgegeven door een grote Nederlandse uitgeverij. Zijn debuut uit 1968, was een pleidooi voor een eigen Surinaamse cultuur.

Geen vrolijk einde

Ātman moest aan Surinamers laten zien dat de weg naar beschaving niet per se lag in zo Nederlands mogelijk worden. En: dat Nederlanders juist ook veel kunnen leren van de Surinaamse cultuur. Maar de roman gaat ook over minder prettige kanten van de samenleving destijds: huiselijk geweld, onderling racisme en onderdrukte homoseksualiteit.

We praten over het boek en het leven van Leo Ferrier in de laatste aflevering van Tigri Tories, over Ferrier werd vergeten, niet alleen in Nederland, maar ook in Suriname. En net als bij veel andere Surinaamse schrijvers van zijn generatie kende zijn leven geen vrolijk einde. Hoe kan dat? Hoe werd er destijds op het werk van Ferrier gereageerd in Nederland en Suriname? Wat deed dit met Ferrier zelf? En waarom is het een goed moment om zijn boeken weer te lezen?

We spreken hierover met schrijver Maurits de Bruijn en met Anton Jie Sam Foek, journalist en een van de beste vrienden van Leo Ferrier.  De Surinaamse schrijver Kevin Headley leest vanuit Paramaribo fragmenten uit Ātman voor.

Veel luisterplezier!

Onderzoek en hosts Noraly Beyer en Raoul de Jong • Regie en productie Jacco Prantl • Projectmanagement Edivania Lopes Duarte • Onderzoek Vera Mulder • Eindredactie Jelena Barišić en Anna Vossers • Coördinatie en redactie Maaike Goslinga • Vormgeving Luka van Diepen

Meer luisteren?

Maak kennis met Tigri Tories, de podcast over Surinaamse schrijvers die een plek verdienen in ieders boekenkast Surinaamse schrijvers hebben een onmisbare bijdrage geleverd aan de Nederlandstalige literatuur, maar zijn nauwelijks te vinden in Nederlandse boekhandels. Onze podcast Tigri Tories is een eerbetoon aan de allermooiste Surinaamse boeken die iedereen zou moeten lezen. Luister naar aflevering 1 Bijna tachtig jaar na zijn dood krijgt Anton de Kom eindelijk de erkenning die hij verdient In de tweede aflevering van Tigri Tories bespreken we het leven en (onbekendere) werk van Anton de Kom, de eerste Surinamer met een plaats in de Canon van Nederland. Luister naar aflevering 2 Met haar rebelse theater en literatuur werkte Thea Doelwijt aan een nieuw, onafhankelijk Suriname In de derde aflevering van Tigri Tories bespreken we het werk en leven van Thea Doelwijt, die jonge mensen aanspoorde om de wereld te veranderen met humor en spel. Luister naar aflevering 3