Luisteraars! Het is nu iets meer dan vijf jaar geleden dat ik samen met onder anderen de makers van documentaireserie Schuldig een manifest schreef: Daarin deden we allerlei suggesties voor verbeteringen aan het hele circus rond schuldenproblematiek.

Sindsdien is het politieke tij behoorlijk gekeerd. Maatregelen die indertijd nog politiek onhaalbaar leken, worden nu op een achternamiddag afgehamerd. Zo zijn tijdens een debat half januari opeens allerlei ingrijpende amendementen aangenomen. Bijvoorbeeld om de (nog maar 18 maanden in plaats van 36 maanden op een houtje bijten voordat je schuldvrij bent) en om de toegang tot schuldsanering te versoepelen (ook bij fraude niet na tien, maar na vijf jaar al toegang tot schuldsanering).

Maar ondanks de verbeteringen blijft het aanpassen van de wetgeving rond schulden een tamelijk onnavolgbaar traject. Wij schreven het al in ons manifest: ‘In Nederland is het doodnormaal dat de directeur van V&D naar de rechter kan om die middag nog zijn bedrijf failliet te laten verklaren, maar om als burger van je schulden af te komen moet je eerst een bureaucratische triatlon lopen – ongetraind.’

Daarom praat ik deze podcast met Taco Schaafsma en Martijn Schut, die een voorstel schreven voor een nieuwe Schuldenwet. Een plan dat verdacht veel lijkt op een onlangs ingediende initiatiefnota van D66-Kamerlid Hülya Kat, genaamd ‘Sneller uit de schulden’: één loket, één plan, één regisseur.

Leesvoer bij deze aflevering:

  • Ik noem aan het begin van de aflevering de ingediend door Kamerlid Kat.
  • Lees ook het artikel in het tijdschrift Sociaal Bestek, als je meer wilt weten over de Schuldenwet.

Weet ons zoals altijd te vinden via rudienfreddieshow@decorrespondent.nl met vragen en tips.

Meer kijken of lezen?

Waarom het hoog tijd is dat Nederland #Schuldvrij wordt Een half miljoen Nederlanders hebben problematische schulden. Voor hen lanceerden we de campagne en het manifest Schuldvrij! In vier korte video’s leggen een rechter, een deurwaarder, een schuldeiser en een ervaringsdeskundige uit waarom zij de campagne steunen. Ga naar deze video Wie in Nederland zijn rekeningen niet kan betalen, wordt beboet, vernederd en gegijzeld Het is een van de schandvlekken van ons land: honderdduizenden mensen die diep in de schulden zitten, worden behandeld als paria’s. Incassobureau’s verdienen er grof geld aan, de overheid jaagt ze op als criminelen en vrijwel geen politieke partij die zich er echt druk om maakt. Ga naar dit artikel