Spring naar inhoud

Het belangrijkste naslagwerk voor films werd al ver vóór Wikipedia gevuld door vrijwilligers

Zoals bij wel meer succesvolle start-ups begon het met mannen die Maar waar Facebook later werd beschuldigd van het faciliteren van nepnieuws tot genocide aan toe, is IMDb tamelijk onomstreden gebleven.

Twee jaar voor Google en vijf jaar voor Wikipedia zag de grootste, belangrijkste en bovenal vrijwillig aangevulde filmencyclopedie ter wereld het licht. Wat begon met oppervlakkig gekwijl over Julia Roberts en Michelle Pfeiffer, is drie decennia later uitgegroeid tot een index van meer dan 800.000 films en tv-series en 83 miljoen gebruikers.

Dat de site al een kwarteeuw is nauwelijks voelbaar, schrijft Wired: nog steeds zijn het Amerikaanse winkeliers, Zweedse theatermedewerkers en Indiase ingenieurs die uit persoonlijke passie voor cinema samenvattingen schrijven, uitvogelen wie de tweede cameraman was van een obscure Boliviaanse arthousefilm of achterhalen hoeveel figuranten dat ene Russische kostuumdrama uit 1934 telde.

Veel vaker dan de bioscoop of de cultuurredacties van kranten heeft IMDb mij op het spoor gezet van regisseurs als Krzysztof Kieślowski, Na Hong-jin, Xavier Dolan, Lukas Moodysson, Julio Medem en Giuseppe Tornatore. Allemaal met dank aan de inspanningen van duizenden onzichtbare vrijwilligers.

Wired: ‘Meet the Superusers Behind IMDb, the Internet’s Favorite Movie Site’ (Leestijd: 15 minuten)
Algemeen redacteur