Is er ruimte voor de wolf in jouw provincie? Het was de tweede vraag die ik kreeg toen ik de waar ik woon.

Huh, de wolf? Die ís er toch gewoon? Sinds een jaar of vijf is de wolf terug in Nederland en blijkbaar bevalt het hier: inmiddels leven er drie roedels op de Veluwe Daarmee is de vraag of er genoeg ruimte is voor de wolf wat mij betreft beantwoord.

Anders zou-ie hier niet blijven, toch?

Maar daar kun je ook heel anders naar kijken, blijkt uit de verkiezingsprogramma’s. De wolf Hoe jij je verhoudt tot de wolf vertelt ons hoe je denkt over hét thema van deze Provinciale Statenverkiezingen: van wie is het land en hoe gaan we de ruimte verdelen?

Kies jij maar.

1. De wolf of de geit?

Er is in Gelderland één partij (ONS Gelderland) die vindt dat het allebei moet kunnen, maar verder blijkt: ben je voor de wolf, dan ben je tegen – en vice versa.

De boze wolf had maar wat trek in die zeven geitjes, maar in het echt lijken wolven zich liever aan schapen te vergrijpen: in 2022 doodden ze in Nederland Niet voor niets heeft BBB het over de wolf als ‘lustmoordenaar’ en over ‘de grote slachting die wolven aanrichten onder de (landbouw)huisdieren Voor Randstedelingen misschien ver van je bed, maar hier in Gelderland komt het gevaar heel dichtbij: tot mijn schrik zie ik dat er op zes kilometer van mijn huis twee schapen zijn doodgebeten.

‘Het kan niet zo zijn dat we zo veel beesten opofferen voor een dier’, Ook volgens FVD verdient ‘de bescherming van vee de voorkeur […] En de PvdD dan, die de wolf verwelkomt als Maakt die zich geen zorgen over die arme schapen en geiten? Zeker, maar voor hen is niet de wolf het grote gevaar, maar de mens: in 2022 werden Minder dieren houden dus, vindt de PvdD. ‘Beter voor de dieren, volksgezondheid, stikstof, milieu en natuur.’

Want om wiens welzijn draait het, als partijen ruimte willen geven aan het ene dier ten koste van het andere? Blijkbaar niet om de geiten en schapen zelf, maar om de mensen die deze dieren houden.

2. De wolf of de mountainbike?

Zoals het ene dier het andere niet is, kun je ook de natuur op verschillende manieren beleven. Stel, je maakt een fietstocht over de Veluwe. Hoe zou je het dan vinden om onderweg een wolf tegen te komen? Misschien lijkt het je geweldig, om ’m eens in het echt te zien. Of lijkt het je doodeng – Dan is de vraag: wie krijgt hier de ruimte?

De natuur is er voor de mens, vinden maar liefst acht van de politieke partijen. We hebben het recht om ongestoord te genieten van de natuur – ook als dat ten koste van diezelfde natuur gaat. Geen sprake van dus, dat we zeggen VVD, BVNL, BBB, PVV, FVD, ONS Gelderland, CDA en SGP. Er moet bovendien ook nog aan de natuur verdiend kunnen worden, vindt de VVD: ook ondernemers in de toeristische sector

De partijen die de wolf wel graag zien komen, vinden het prima om niet overal in het bos te mogen fietsen

Het is dan ook niet verrassend dat bijna al deze partijen (op ONS Gelderland na) vinden dat er in Gelderland géén ruimte is voor de wolf. De partijen die de wolf wel graag zien komen, vinden het prima om niet overal in het bos te mogen fietsen.

Hopelijk weten deze natuurliefhebbers wel de verleiding te weerstaan om de wolf naar hén toe te lokken door stukken vlees neer te leggen. Op de Veluwe gebeurt dit inmiddels zo vaak dat de provincie

Het valt voor ons mensen nou eenmaal niet mee om de natuur de natuur te laten.

3. De wolf of het distributiecentrum?

Niemand vindt ze mooi natuurlijk, Maar ze zorgen er wel voor dat spullen op een efficiënte manier over de hele wereld kunnen worden vervoerd. Bovendien bieden ze werkgelegenheid. Dus wat vind je belangrijker? Een natuurlijk landschap (SP) waarin rekening wordt gehouden met de ecologische grenzen (GL)? Of toch de economische ontwikkeling (VVD) en werkgelegenheid (JA21)?

Kies je voor de economie en vrij verkeer van goederen, dan ben je vast niet voor vrij verkeer van wilde dieren – zoals de wolf. De ruimte die hun leefgebied inneemt zou zomaar ten koste kunnen gaan van bedrijventerreinen en snelle verbindingen.

De politieke partijen zijn er duidelijk over: het is óf de wolf, óf je pakketje binnen 24 uur thuisbezorgd.

4. De wolf én de asielzoeker?

Hekken en muren worden zowel tegen wolven als tegen vluchtelingen gebouwd. En soms houdt een hek tegen de een Al in 2017 waarschuwde een groep internationale wetenschappers dat

Maar in het geval van de wolf vinden sommige politieke partijen dat misschien niet zo’n probleem – integendeel: zij zien de wolf als invasieve exoot (Lokale Partijen Gelderland), die hier dus niet thuishoort (JA21).

Is de wolf hier wel welkom volgens jou (GL)? Dan vind je waarschijnlijk dat iedereen een fijne en leefbare plek om te wonen verdient – zowel mens als dier (PvdA). En maak je dus graag ruimte voor de opvang van asielzoekers in jouw provincie. Maar maak je je zorgen over onveiligheid op straat en de ondermijning van onze culturele identiteit (FVD)? Dan zie je ook de wolf vooral als gevaar, niet als verrijking.

Geen sprookjes meer: een nieuw verhaal over de wolf

Zo staat de wolf symbool voor alles wat wild, vreemd en gevaarlijk is. Niet zo gek natuurlijk, als je bedenkt dat we allemaal zijn opgegroeid met de boze wolf in sprookjes als Roodkapje of De zeven geitjes.

Maar misschien is het tijd om dat beeld wat bij te stellen. Door de wolf geen ruimte te geven, zijn wij een groter gevaar voor hem dan hij voor ons.

De wolf is niet de nieuwkomer die sommige partijen van hem maken: tot in de negentiende eeuw Het is de mens die hem verjaagd en afgeschoten heeft, en Nu hij terugkeert, hebben we een nieuwe kans om te beslissen of we ruimte willen maken voor dit wilde dier.

Als we willen samenleven met de wolf én de geit, is het niet genoeg om Dan moet ook de mens een stapje terug doen. Dan moeten we inzien dat de natuur En moeten we accepteren dat het land nu eenmaal niet alleen van ons is.

Dus: wat wordt het? Stem je voor of tegen de wolf op 15 maart?

Meer lezen?

485 schapen, 2 honden en een naderende wolf. Een winterse wandeling met een moderne herder De herdertjes lagen bij nachte… Maar hoe is dat eigenlijk, schaapsherder zijn in de koude kersttijd? En wat betekent de komst van de wolf naar Nederland voor een schaapskudde? Daarover spreek ik met herder Michiel Poelenije uit Drenthe. Lees of luister de podcast van Lex Bohlmeijer Hoe de mens de baas op aarde werd Waarom zitten chimpansees in de dierentuin, en wij niet? Hoe kon het gebeuren dat mensen – slappe en niet al te snuggere tweevoeters – de aarde veroverden? Dit is het verhaal van een nieuwe, fascinerende theorie. Met radicale implicaties voor hoe we vandaag de dag kunnen samenleven. Lees het essay van Rutger Bregman