Waarom je een vreselijke baas hebt
Stephen Dubner, de gastheer van de podcast Freakonomics, verstaat de kunst van het verhalen vertellen. Elke aflevering maakt hij de wereld van economisch onderzoek interessant voor een breed publiek.
De aflevering die ik deze week luisterde had een lage moeilijkheidsgraad. Het ging over werk. Meer specifiek: over bazen. En omdat vrijwel iedereen een baas heeft, en vrijwel iedereen zich in zekere mate ergert aan zijn baas, zal iedereen wel iets uit deze aflevering herkennen.
De centrale vraag: waarom zijn er zo veel slechte bazen? Het antwoord – aldus Dubner – begint bij een andere vraag: wie wordt er eigenlijk baas?
Econoom Kelly Shue legt het hem uit. Mensen die goed zijn in taak X maken vaak promotie naar taak Y. Taak Y is het managen van mensen met taak X. Maar goed zijn in het doen van taak X wil niet zeggen dat je goed bent in het managen van taak X. (Het ‘Peter Principle’.)* Sterker: dat zijn ze inderdaad vaak niet – ook tot hun eigen verdriet.
Mensen balen van hun incompetente baas die baalt van het baas-zijn – dat is en blijft de toestand van de wereld, concludeert Dubner. Logisch, tragisch, maar ergens ook wel prettig, want zo kun je jezelf altijd wijsmaken dat jouw falen niet aan jou ligt.
Freakonomics: ‘Why Are There So Many Bad Bosses?’ (Luistertijd: 53 minuten)